Børs og finans

REC faller 6 prosent

SEB jekker ned REC-gjeld og REC tapte rettsak i India.

Konsernsjef i REC, Ole Enger - Foto: Finansavisen

Konsernsjef i REC, Ole Enger - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Sverre Rørvik Nilsen
16. februar 2010 - 13:18

Sist uke leverte REC et skuffende resultat for fjerde kvartal 2009, med et negativt resultat på omtrent én milliard kroner, hovedsaklig som følge av uventet nedskrivninger i Glomfjord, Sovello og REC ScanModule. Bortsett fra dette var resultatene omtrent som markedet ventet.

SEB har kommet med en oppdatering av REC, og etter rapporten ble publisert er REC ned 5,94 prosent til 22,95 kroner. Dagens og tidenes laveste notering for REC er 22,85 kroner.

- Ledelsen advarte om at låneavtalen trolig vil bli brutt i første halvår 2010, som følge av ytterligere investeringer på 4,5 milliarder kroner og negativt press på wafer-marginene, samt oppstartskostnader i Singapore. Som et resultat, har selskapet startet banksamtaler. Vi forventer at partene vil komme til enighet, med tanke på sterk støtte tidligere. Blir det enighet, har REC mulighet til å fullføre sitt investeringsprogram. Vi ser derfor på RECs likviditet som adekvat, men påpeker at selskapets finansielle fleksibilitet er svak, skriver kredittanalytiker Henrik Blymke i SEB.

Blymke lar seg hverken imponere over RECs kvartalpresentasjon, selskapet guiding eller muligheten for brudd på låneavtalen med bankene. Til HegnarOnline sier han at RECs kontrakter nå nesten kan virke som intensjonsavtaler, i motsetning til kontrakter, etter to brudd på kort tid.

- Som følge av selskapets svake kvartalsrapport, det negative synet på umiddelbar fremtid og usikkerhet i forbindelse med låneavtalen i tillegg til flere kontraktsbrudd med RECs kunder, må vi nedjustere vår kredittvurdering av REC fra stabil til negativ, skriver han.

SEB nedjusteringer i tillegg sin anbefaling på RECs 09/14 NOK-obligasjon til marketweight fra overweight, som følge av den pressede situasjonen. Spreaden på REC-obligasjonen har utvidet seg med omtrent 100 basispoeng etter kvartalsrapporten til +730 basispoeng mot slutten av sist uke.

Tapte i India Den indiske motparten Moser Baer har fått rettens medhold i at REC ikke kan trekke penger av bankgarantier utstedt av Moser Bear, ifølge TDN Finans.

Årsaken til kontraktsbruddet er omstridt. REC hevder Moser Bear slet med betalingene sent i 2009, mens Moser Bear hevder ovenfor HegnarOnline at REC leverte konsekvent dårlig kvalitet på waferne.

REC avviser at Moser Bear har fått medhold, ifølge nyhetsbyrået.