Børs og finans

Spetalen: Milliarder av kroner vil blåses bort

-Her er det to prosent opp og 100 prosent ned. Dette kommer til å bli Norgeshistoriens største finanspolitiske skandale, sier Øystein Stray Spetalen til HegnarOnline.

Øystein Stray Spetalen - Foto: Scanpix

Øystein Stray Spetalen - Foto: Scanpix

Artikkel av: Stian Jacobsen
26. oktober 2011 - 08:56

Investor Øystein Stray Spetalen har flere ganger uttalt seg kritisk om det norske oljefondets disponeringer. Nå snakker enkelte aktører om muligheten for at oljefondet skal investere i det europeiske stabiliseringsfondet/redningsfondet EFSF.

Les også:Analytiker: Følgende problemer må løses på dagens EU-møte

-Det at oljefondet setter en innsats på flere 100 milliarder kroner inn i EUs konkursbo, gjennom deltagelse i EFSF, for å kunne tjene to prosent mer enn en sikker investering forteller alt om oljefondets risikoprofil. Her er det to prosent opp og 100 prosent ned, skriver Spetalen i en epost til HegnarOnline.

Les også:Stig Myrseth: Dette blir en skjebneuke

Spetalen mener alle norske politikere burde sette seg skikkelig inn i hva EFSF skal investere i. Investoren summerer det opp på følgende måte:

1. Delta i emisjoner til land som utsteder obligasjoner som allerede er verdiløse. Les: Hellas, Irland, Portugal, Italia og Spania.

2. Kjøpe verdiløse overprisede obligasjoner i annenhåndsmarkedet til land som er konkurs for å delta i en markedsmanipulasjon for å få andre til å kjøpe disse obligasjonene til en pris som avviker fra den reelle verdien.

3. Delta i emisjoner i europeiske banker, les kameratene til Sarkozy blant annet i BNP, som er konkurs til priser på disse bankene som ikke reflekterer bankens underliggende verdi som i "best case" er null.

-At Norges oppsparte pensjonsmidler skal brukes til investering i EFSF er trist. Jeg ber stortinget og regjeringen innstendig om å gå mot dette. Alt som oljefondet investerer i gjennom EFSF kommer til å forsvinne inne kort tid, sier Spetalen.

-Oljefondet kommer til å bli Norgeshistoriens største finanspolitiske skandale. Forvaltningen og risikotagningen er helt ute av kontroll, avslutter Spetalen.