Børs og finans

De tre beste børsene de siste 10 årene

Oslo Børs OBX ga den tredje høyeste risikojusterte avkastningen de siste 10 årene. Vinneren er du trolig ikke i nærheten av å tippe.

Mann holder Israels flagg - Foto: AP

Mann holder Israels flagg - Foto: AP

Artikkel av: Stein Ove Haugen
20. februar 2012 - 11.30

Tel Aviv TA-25 har gitt en risikojustert avkastning (justert for volatilitet) på 7,6 prosent de siste 10 årene, i følge Bloomberg.

Det gir aksjemarkedet i den teknologidrevne økonomien en bedre risikojustert avkastning de siste 10 årene enn i noen av 24 utviklede økonomiene Bloomberg har sett på.

På 2. plass kom Hong Kong, med en risikojustert avkastning på 6,7 prosent. På 3. plass kom Norge, med en volatilitet som var 35 prosent større enn TA-25.

Konflikter til tross Den israelske børsen utkonkurrerte alle samtidig som landet har kjempet mot Hezbollah og vært innvolvert i en lang konflikt med Hamas og trusler fra Irans atomprogram.

Likevel tiltrekkes internasjonale investorer av israelske teknologiselskaper og en økonomi som eksempelvis vokste med 4,8 prosent i 2011. Selskaper som Apple og IBM driver i tillegg opp aksjekursene ved å kjøpe opp israelske teknologiselskaper, forklarer Bloomberg.

Michael Steinhardt, en tidligere hedgefond forvalter, som i følge Bloomberg hadde en gjennomsnittlig avkastning på 24 prosent frem til han gikk av med pensjon i 1995, sier at landet ekspanderer og blomstrer til tross for at det er omgitt av fiender og hele tiden står i fare for å bli "utryddet".

Høyest total avkastning Oslo Børs hadde imidlertid den høyeste totale avkastningen (total return) av alle de 24 aksjemarkedene i 10-års perioden, med Hang Seng på 2. plass og Israel på 3. plass.

Hovedårsaken til at Oslo Børs havnet på 3. plass, justert for volatiliteten de siste 10 årene, er i følge Bloomberg at Statoil utgjør nærmere 30 prosent av børsens samlede verdi. I tillegg utgjør olje- og oljeservice en dominerende del av børsen.

Oslo Børs er dermed svært utsatt for svingninger i oljeprisen, som de siste 10 årene har svinget fra 19 dollar opp til 147 dollar, ned igjen til 35 dollar og opp igjen til 120 dollar.

Men ser man bort fra dette er Oslo Børs den totalte vinneren de siste 10 årene.

Konkurranse Hva tror du oljeprisen (Brent for levering i april) vil være fredag 9. mars kl. 12:00?

Gå inn på våre facebook-sider og legg inn ditt tips. De to som kommer nærmest med sine tips vil få hver sin "Aksjeskolen" til en verdi av 359 kroner.