Børs og finans

- Kjøp aksjer, det blir ikke krakk

Swedbank-strateg Peter Hermanrud har konkludert: - Dette er bare en korreksjon, ikke et krakk, hevder han.

Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen

Peter Hermanrud - Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
3. september 2015 - 14.01

I går manet Swedbank-strategen kundene til å kjøpe aksjer. Konklusjonen hans var også at kjøpene skulle gjøres i europeiske aksjer i stedet for amerikanske, skriver Finansavisen.

Hermanruds konklusjoner kom etter å ha studert mønstre fra ulike børsfall i tidligere tider.

«Med en gang vi får et kraftig fall er det psykologien som tar over. Basert på tidligere korreksjoner bør man kjøpe i løpet av tre til fem dager», skriver han i et presentasjonsmateriale som i går gikk til kundene.

Reprise på 2014Det eneste Hermanrud er usikker på er om det kraftige børsfallet fra 650 til under 560 før oppgangen til 590 vil bli etterfulgt av et nytt fall under 560 eller om markedet bare fortsetter opp, skriver Finansavisen.

«Vanligvis skjer det en oppgang før et nytt fall. Oppgangen har gjerne halvparten av varigheten og styrken til fallet.

«I 2014 var det ingen oppgang og intet nytt fall, men man kunne fortsatt kjøpe 1 prosent fra bunnen etter 56 dager».

Hermanrud erkjenner at høsten er tiden for børskrakk, og september har vist seg som den farligste måneden av dem alle. Han fremhever at årets fall er det største siden 2011 og at han ser for seg en reprise av det som skjedde etter børsfallet i 2014, skriver Finansavisen.

«Falling knife-strategy»Selv om oljeprisen har forsterket børsfallet i Norge, påpeker Hermanrud at vi er inne i en global korreksjon som ikke kun skyldes oljeprisen. Han har funnet at kun 8 ganger tidligere har S&P-indeksen falt 10 prosent på fire dager.

«Det er ofte en god strategi å kjøpe etter et plutselig fall på 10 prosent. Avkastningen har i gjennomsnitt vært 10 prosent på tre måneder.

Hermanrud konkluderer med at «The falling knife-strategy» har vært lønnsom.

Les mer i torsdagens utgave av Finansavisen!