Børs og finans

Rykker ut med salgsanbefaling på Fredriksen-aksje

- Å bekjempe lakselus er nesten like dyrt som laksefôr, mener meglerhus.

John Fredriksen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

John Fredriksen. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Artikkel av: Eline Hvamstad
20. oktober 2015 - 10.56

Norne Securities rykker ut med salgsanbefaling på John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest, det fremgår av en dagsfersk analyse. Meglerhuset er bekymret for biologi, utbytte og kostnadsnivået fremover.

Kursmål settes til 90 kroner.

- Lerøy Seafoods resultatvarsel sist uke var så stor at det bør få ha vekket oppmerksomheten til alle investorer, heter det i en oppdatering fra Norne Securities.

Ingen oppside

Når Marine Harvest legger frem tall 28. oktober kommer all fokus til å være på guidingen for neste år.

- Marine Harvest har alltid vært åpen og fokusert på kostnader relatert til lakselus, og vi forventer at det blir videreført i Q3-rapporten. Usikkerheten når det gjelder resultatutsiktene vil gjøre det vanskelig å komme med absolutte utbyttetall for 2016, heter det i oppdateringen.

Meglerhuset påpeker at det også er knyttet stor usikkerhet til hvor lakseprisen, samt kostnadsnivået vil ligge på i 2016. De har estimert med en laksepris på 44 kroner for 2016, samt et kostnadsnivå på 32 kroner.

- For å rettferdiggjøre dagens aksjekurs på 107 kroner (journ.anm: Marine Harvest), må man tro at lakseprisen skal bli minst 46 kroner per kilo for 2016, heterd et i analysen.

Meglerhuset påpeker at det er viktig å ta med at selv med en laksepris på 46 kroner, er det en ganske høy verdivurdering av aksjen, og gir ingen oppside fra dagens aksjekurs.

Lavere utbytte

Analysen peker på at konsensus forventer at Marine Harvests utbytte vil stige med 30 prosent per aksje.

- Med usikkerheten knyttet til lakseluskostnader, vil dette trolig komme ned, skriver Norne Securities.

De peker også på at dersom man ikke får bukt med lakselusproblematikken kan denne gå fra å være en kortsiktig kostnad til å bli langvarig.

Bekymret

- Jeg har jobbet med dette i 20 år. Tidligere lo man av chilenere fordi de brukte for mye kjemikalier for å bekjempe lakselus, og nå er vi oppi samme scenario selv, sier analytiker Karl Johan Molnes i Norne Securities til Hegnar.no.

- Selv om vi har estimert at utbytte skal være uforandret, er vi bekymret for at det ikke kan holde, sier Molnes til Hegnar.no, og fortsetter;

- Når man får en så stor overraskelse som resultatvarselet fra Lerøy sist uke, kan det være betydelig nedside. Hvis ikke det er en "wake up call", så vet ikke jeg.