Børs og finans

- Bakkafrost skal falle mer

Lakseaksjen fikk bank på børsen tirsdag, og analytikere tror ikke det stopper med det.

Foto: Bakkafrost.

Foto: Bakkafrost.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
3. november 2015 - 18.14

Bakkafrost ble straffet hardt på børsen tirsdag, etter å ha lagt frem svakere kvartalstall enn ventet.

Aksjen falt 8,1 prosent til 250 kroner.

Produksjonskostnadene per kilo laks spratt opp fra 29,20 til 35,30 kroner, og den neste smellen er på oppnådde priser på de 30 prosentene som selges til Øst-Europa, skriver Norne Securities i en oppdatering tirsdag.

Øyner 20 prosent nedsideSamme meglerhus sendte i går ut en negativ analyse av Bakkafrost, der aksjen ble nedgradert fra hold til salg og kursmålet kuttet fra 270 til 200 kroner.

Norne Securities ser altså fortsatt en nedside på 20 prosent i aksjen.

Analysesjef Karl-Johan Molnes og analytiker Vilis Eizentas skrev der at inntjeningen i Bakkafrost siden sent i fjor har blitt stimulert av selskapets tilhørighet på Færøyene, utenfor området rammet av det russiske importforbudet mot laks.

Duoen påpeker at seks norske oppdrettsanlegg sist uke fikk tilgang til Russland.

- Vi anser dette som en stor, negativ faktor for Bakkafrost, gitt betydningen av prispremier på selskapets bunnlinje. Selv om en del av premien for Bakkafrost i forhold til andre produsenter vil holde seg, takket være den større laksen, venter vi ikke at dagens premienivåer opprettholdes, skriver de to.

Norne Securities ser for seg at premien faller til rundt fem kroner kiloen i 2016 (se illustrasjonen under).

Kilde: Norne Securities.

 

- En ordentlig missBakkafrost leverte et operasjonelt driftsresultat på 206 millioner danske kroner i 3. kvartal 2015, noe som var skuffende både for Norne og analytikerkorpset for øvrig.

Faktisk lå Molnes og Eizentas omkring 10 prosent høyere enn Bloomberg-konsensus, med sine forventninger på 288 millioner danske kroner.

Bakkafrost-analytikere ellers trekker ifølge TDN Finans frem engangshendelser som en negativ faktor i rapporten.

Flere mener også slaktevolumet for 2016 var skuffende. Bakkafrost guider i rapporten et slaktevolum på 48.000 tonn i 2016, ned fra 50.000 tonn i år.

DNB Markets-analytiker Alexander Aukner beskriver tallene i utgangspunktet som «en ordentlig miss», men viser til tekniske problemer med lysene på oppdrettsanleggene, forårsaket av en storm i vinter.

Aukner skriver ifølge nyhetsbyrået at problemene medførte blant annet utfordringer med kjønnsmoden fisk, som gir dårligere prisoppnåelse.

- Vi estimerer disse problemene til å utgjøre 35-40 millioner danske kroner i tapt inntjening i kvartalet. Hvis man justerer for det, er ikke dette kvartalet så dårlig, sier han til TDN Finans.

Nye lusevarsler fra tilsynetHan viser også til at selskapet ikke sliter med sykdomsproblematikken - i motsetning til flere norske lakseoppdrettere.

Intrafish viser ifølge nyhetsbyrået til Kontali Analyses produktivitetskonferanse tirsdag, der Mattilsynet uttalte at flere varsler om reduksjon av biomasse i Midt-Norge er på vei ut.

- Det jobbes med en rekke varsler i Midt-Norge, sa Elisabeth Wilmann, tilsynets direktør for fisk og sjømat.

Lerøy Seafood sendte for litt siden ut et resultatvarsel grunnet lakselusutfordringer nettopp i Midt-Norge, der for eksempel Salmar har sin base.

At lakselus bekymrer lakseoppdretterne, signaliserte også Marine Harvest ganske så tydelig da selskapet slapp sin kvartalsrapport i forrige uke.

Mattilsynet kan redusere de såkalte MTB-grensene (maksimalt tillatt biomasse) på anlegg som over tid sliter med lakselus.

Tilsynet har krevd reduksjon av biomasse på syv anlegg, blant annet for Nova Sea og Bremnes Seashore, men ifølge TDN Finans har fire av disse blitt påklaget.

Lakseprisen spretter oppTil slutt viste statistikk fra Nasdaq Salmon Index (NOS Clearing og Fish Pool) ifølge Reuters tirsdag at spotprisen på laks steg 1,42 kroner til et snitt på 40,86 kroner per kilo i uke 44 (forrige uke).

Prisen er til oppdretter og gjelder fersk sløyd laks med levering i Oslo.