Børs og finans

Peter Warren: - Derfor blir resultatene dine dårlige

Ifølge Peter Warren er det den mentale innstillingen din som har mest å si for prestasjonene dine i aksjemarkedet.

Peter Warren. Foto: Finansavisen.

Peter Warren. Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Are  Strandli
16. mars 2017 - 14.44

- Resultatene dine blir dårlige, ikke på grunn av det du investerer i, men på grunn av deg, var budskapet fra Peter Warren på Nordnet Live.

I foredraget med tittelen «Din egen verste fiende», listet Warren opp en rekke årsaker til at folk ikke får den ønskede avkastningen på investeringene sine.

- Du oppfatter ikke markedet slik som det virkelig er. Du oppfatter markedet slik som du er, sa han og påpekte at folk ser markedet på en helt annen måte om de sitter med posisjoner, enn om de ikke gjør det.

Ifølge Warren er det en haug med faktorer som påvirker oss negativt, og viste frem en tettpakket slide med eksempler:

Søvn, skam, misunnelse grådighet, ankring, ernæring.

Ankring betyr at man legger for stor vekt på et holdepunkt når det skal gjøres en vurdering, og at ny informasjon blir veid opp mot den gamle informasjonen, altså «ankeret», selv om den informasjonen er helt irrelevant.

Når det gjelder aksjer kan et eksempel være at man har bestemt seg for å selge en aksje på 100 kroner, og at man blir så opphengt i det at man ikke evner å ta til seg ny informasjon som kanskje tilsier at man burde selge på 90 kroner fordi den skal falle videre, og aldri komme opp til 100 kroner igjen.

Det er bare noen av eksemplene han nevnte, men konklusjonen er like fullt følgende når det gjelder hvordan du har det.

- Markedet bryr seg ikke.

Kognitive utfordringer

Noe annet som gjør det vanskelig å tenke rasjonelt når man investerer er det Warren kaller kognitive utfordringer. I foredraget trakk han frem tre utfordringer som investorene må hanskes med.

Det første er at man som aksjeeier blir "biased", eller partisk. Det betyr at du ønsker å høre noe positivt om den aksjen du har kjøpt, og blir gjerne skamfull eller flau hvis man har tatt feil.

Utfordring nummer to er lukking. Mennesker har en tendens til å bli lukket for andre alternativer enn de vi har bestemt oss for, ifølge Warren, og var tydelig på hvordan han selv løser den utfordringen. 

- Hvis noen kan komme en rasjonell forklaring til meg på hvorfor jeg tar feil, så tar jeg det imot med takk.

Den tredje utfordringen er kognitiv dissonans som oppstår når man for eksempel får motstridende meldinger om en aksje. Gjerne hvis en analytiker er positiv til aksjen, mens en annen er negativ.

Hva hvis markedet faller?

Han har følgende råd til de langsiktige investorene som skal sitte med aksjer i 20 til 30 år, og sitter med aksjer når markedet begynner å falle.

- Sett over kaffen, tenn opp i peisen, og spis et wienerbrød.

Nettopp siden man lar seg påvirke så sterkt av følelser og støy knyttet til aksjemarkedet råder Warren aksjeinvestorer med et veldig langt perspektiv til å ikke følge så veldig godt med. 

- Hvorfor sjekker man aksjekursene dersom man skal sitte der i 20 til 30 år, spurte Warren forsamlingen, før han selv fulgte opp med et lynkjapt svar.

- Det er ikke vits.