Børs og finans

Kan ha nådd kostnadstoppen

Nofima-forsker tror produksjonskostnadene i oppdrettsnæringen skal ned.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Eline Hvamstad
29. september 2017 - 08.09

Fra 2012 til 2016 økte produksjonskostnadene i oppdrettsnæringen med 50 prosent. Hovedårsaken var dyrere fiskefôr, forklarte Nofima-forsker Audun Iversen på DNs havbrukskonferanse torsdag.

- Men det som har fått desidert mest oppmerksomhet er kostnadene ved bekjempelse av lakselus. Det kan nok delvis ha å gjøre med at det er begrenset hva oppdretterne kan gjøre med de økte fôr-prisene og at luseutfordringene har stor betydning for næringens omdømme og muligheter for fortsatt vekst, forklarte Iversen til avisen.

Han har analysert kostnadene i oppdrettsnæringen for å finne ut av hva lakselusen egentlig koster næringen, og har i sum kommet til at totalkostnaden havner på rundt 4,5 milliarder kroner. Da er ikke redusert tilvekst regnet inn.

– Det er klart at lusekostnadene betyr noe for vår konkurranseevne, men også de andre lakseproduserende landene har de samme utfordringene med lus som oss. Og våre tall for 2016 viser i sum en liten nedgang i samlet kostnad fra 2015. Vi kan således ha passert kostnadstoppen, men vi vet ikke sikkert, sier Iversen til DN.