Børs og finans

De mest kjøpte og solgte aksjene i desember

Desember-jakten på nyttårsrakettene preget Nordnet-statistikken.

Oslo Børs - Foto: Finansavisen

Oslo Børs - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
2. januar 2018 - 14.29

Oslo Børs stengte året på 814, opp 2,2 prosent i desember, og var kun åtte punkter unna toppen på 822 som ble satt intradag 9. november.

Oljeprisen bidro også til oppgangen, med en sterk avslutning, og steg hele 4 dollar i desember. Brent-oljen endte året på 66,6 dollar fatet.

De mest kjøpte

Nordnets privatkunder nettokjøpte ifølge en melding aksjer for 31 millioner i desember. Marine Harvest, NEL og Flex LNG var de mest kjøpte aksjene siste måned i året.

- Marine Harvest var veldig volatil i desember med skuffende laksepris som preget aksjen. NEL var det utvilsomt mye aktivitet i, med både store innsidesalg og flere kontrakt - tildelinger. Flex LNG er løftet av at ratene i LNG markedet har løftet seg og utsiktene har bedret seg, sier investeringsøkonom Tom Hauglund, ifølge meldingen. 

De mest solgte

På salgssiden havnet Norsk Hydro, Bank Norwegian og Schibsted på topp.

- Norsk Hydro signaliserte høyere investeringer på kapitalmarkedsdagen, og aksjen var på det meste nede i 53 kroner. Bank Norwegian er igjen høyt på salgssiden, og jeg tror nok «innsidesalget» fra Bjørn Kise gjorde sitt til at usikkerheten bet seg fast, sier Hauglund.

De mest handlede aksjene i desember var NEL, Element og Norwegian Air Shuttle.

- Kundene våre er trofaste mot NEL og NAS. Begge aksjene har høy volatilitet og er aksjer våre kunder over lang tid har elsket. Element derimot er mer nykommer, og Bitcoin-feberen som herjer globalt har nok tiltrukket investorer i Element. Selskapet har som mål å bli verdens første «assed backed»-børsnoterte selskap. Aksjen steg hele 25 prosent i årets siste handelsdag. Denne type volatilitet tiltrekker seg naturlig mye trading og aktivitet, sier Hauglund.