Børs og finans

Hydro-søknad avvist av retten

Hydros søknad om å kjøre for full maskin igjen ved Alunorte-anlegget er avvist. 

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
6. mars 2018 - 14.05

Norsk Hydro uttaler at selskapet ikke har har funnet bevis for ulovlige utslipp fra det brasilianske aluminaraffineriet Alunorte, og har derfor søkt om å få gjenoppta produksjonen igjen.

Begjæringen ble mandag avvist av en lokal domstol skriver den brasilianske næringslivsavisen, Valor Econômico.

- Den beslutningen kom i går. Vårt fokus for øyeblikket er å etablere dialog på føderalt nivå og på delstatsnivå, sier kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken, til E24.

Hydro har redusert kapasiteten med 50 prosent etter at selskapet fikk pålegg om å kutte produksjonen med 50 prosent ved aluminaraffineriet Alunorte.

For to uker siden opplyste helsedepartementet i Brasil at det er registrert høye nivåer av bly, natrium og andre skadelige substanser, og at drikkevann opp til 2 kilometer unna er berørt, skrev avisen Rio Times. Miljømyndighetene påla Hydro et produksjonskutt på 50 prosent.

- Vi har ikke kunnet se at det har vært ukontrollerte utslipp, sier informasjonsdirektør Halvor Molland, til nettstedet.

Les også: Hydro-sjefen: - Mest alvorlige i min tid som sjef

Hydro-analytiker: - Mister inntekter for hver dag som går

Hydro med flere grep

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har utnevnt CFO Eivind Kallevik som midlertidig leder av Hydros forretningsområde bauxitt og alumina med umiddelbar virkning, som et tiltak i den utfordrende situasjonen ved aluminaraffineriet. Kallevik erstatter Silvio Porto.

Hydro vil også engasjere et internasjonalt anerkjent miljøkonsulent-selskap til å utføre en uavhengig gjennomgang av Alunorte. 

- Dette er den mest alvorlige situasjonen jeg har hatt i min tid som konsernsjef i Hydro, har Brandtzæg tidligere sagt til DN.