Børs og finans

Statsadvokat langer ut mot Norsk Hydro

Alunorte-saken ruller videre.

Svein Richard Brandtzæg besøker Alunorte. Foto: Norsk Hydro.

Svein Richard Brandtzæg besøker Alunorte. Foto: Norsk Hydro.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
17. april 2018 - 08.50

Statsadvokat Eliane Moreira i Ministério Publico i delstaten Pará er ikke mye imponert over Norsk Hydro atferd i Brasil.

- Det vi har sett fra Hydro de siste ukene har vært respektløst. Det gjelder hvordan de responderte på våre forsøk på å inngå en avtale, det gjelder søksmålet mot oss og det gjelder angrepet på Evandro Chagas-instituttet, sier hun til DN.

Hun er ifølge avisen en del av arbeidsgruppen som har forhandlet med Hydro inntil for to uker siden.

- Jeg oppfatter det som en kolonialistisk holdning. De forhandlet som om vi hadde en plikt til å gjøre hva et utenlandsk selskap sier, sier Moreira.

- Vil ha korrekt faktagrunnlag

Forskningsinstituttet Evandro Chagas ligger under det brasilianske helsedepartementet, og deres arbeid med rapportene ble ledet av Marcelo Lima.

Informasjonsdirektør i Hydro Halvor Molland skriver til DN at det både hefter svakheter ved rapportene, billedbruken og konklusjonene i Limas rapport.

- Vi har ikke grunnlag for å kritisere Evandro Chagas som institusjon, men ønsker i denne saken et korrekt faktagrunnlag, understreker han.

Statsadvokat Moreira venter ifølge avisen nå på avgjørelsen i et av flere søksmål mot Hydro, samtidig som Hydro har saksøkt myndighetene med krav om en ny vurdering av rapportene fra Evandro Chagas.