Eiendom

Cocktailen som vil øke presset på boligprisene i hovestaden

Meglersjef er redd for januar-effekten. - Oslo faller jo nesten ikke, sier han til Hegnar.no.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
4. november 2015 - 14.58

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tidligere i dag viste at boligprisene falt 1,2 prosent i oktober.

Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent.

De siste 12 månedene er boligprisene opp 5,6 prosent. 12-månedersveksten falt dermed fra september, da den var på 6,9 prosent.

- Selgerne ned fra gjerdetPrisutviklingen var dermed langt svakere enn både analytikerne og bransjen selv ventet seg.

- I oktober ser vi normalt et fallende marked, men at omsetningen faller 9,0 prosent (fra den samme måneden i fjor) er mer enn normalt, sier administrerende direktør Carl O. Geving hos Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til Hegnar.no.

- Men de regionale forskjellene er store. Oslo faller omtrent ikke, og får bare en liten justering - som forventet. Dette tror vi vil fortsette frem mot jul - hvis ting går som normalt, holder han frem.

Geving anslår en 2015-vekst for Oslo på 7-8 prosent ved årsslutt.

- I Norges største boligmarked er dette mye. I Stavanger/Sandnes-området går det motsatt vei. Selgerne kommer ned fra gjerdet, og må selge til mye lavere priser.

- I tillegg går omsetningen tregt i det området, som er preget av pessimisme og realøkonomiske endringer, fortsetter NEF-direktøren.

Les også: Kraftige signaler om skifte i boligmarkedet: - Selgere aksepterer mye lavere bud

Bekymret for Oslo-byksHan legger ikke skjul på at det er vanskelig å tolke tallene når svingningene gjennom året er såpass store som de har vært i boligmarkedet i det siste.

- Inntrykket er at Oslo-markedet holder seg sterkt. Våre bekymringer for et oppsving i januar, når aktiviteten normalt tar seg opp igjen, kommer tilbake, sier Geving.

NEF-direktøren uttrykte de samme bekymringene i vårt intervju for en måned siden.

- Da forutsetter jeg at det fundamentale i Oslo holder seg noenlunde som i dag: folk opplever god råd, lite utsikter til høyere ledighet og etterspørselen etter boliger er stor.

- I tillegg må byggebransjen nå spisse sine ressuser mot akutt bygging for å takle den økende flyktningestrømmen. Alt dette vil bidra til å øke presset i Oslo-markedet, fortsetter Geving.

Kilde: Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

 

- Usikkerheten sprer segAttpåtil kan rekordlave renter bli enda lavere.

- Det vil i så fall enda mer underbygge den sterke etterspørselen, spesielt i Oslo, sier direktøren.

Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer sa på presentasjonen av dagens statistikk at han ser en smitteeffekt sørover fra Stavanger-området.

Dreyer er for øvrig gjest i våre Økonominyheter med Trygve Hegnar førstkommende fredag. Sendestart er klokken 13:30.

Ifølge Geving og NEF smitter de svakere konjunktuene også i andre himmelretninger.

- Vi merker en større grad av pessimisme også fra våre medlemmer i for eksempel Molde og Kristiansund, så det er klart usikkerheten rundt fremtiden sprer seg, sier Geving til Hegnar.no.

Les også: Rekordlave renter ikke nok til å redde boligprisene

- Langt under Norges BankSjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets merker seg at boligprisene utvikler seg markert svakere enn også Norges Bank hadde sett for seg.

- Sentralbankens spådom er en årsvekst på 6,3 prosent i 4. kvartal. Allerede i oktober er den mye lavere - 5,6 prosent. Gitt den akselererende prisveksten i 4. kvartal i fjor, bør basiseffekter trekke årsveksten ytterligere ned utover inneværende år, skriver hun i en oppdatering.

Ifølge sjeføkonomen har boligmarkedet nå blitt enda en indikator som peker i retning av en fastlandsøkonomi som utvikler seg betydelig svakere enn Norges Bank har antatt.

- Siden sentralbanken aldri rører renten etter et møte som ikke støttes av en pengepolitisk rapport, med mindre et stort sjokk har rammet økonomien, venter vi at Norges Bank ikke kutter renten i morgen, fortsetter Due-Andresen.

Hun venter seg dog signaler i pressemeldingen som indikerer et kutt i desember, eller til og med at et kutt ble diskutert på denne ukens møte.

Kilde: Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi.

 

- Klart skifte fra 1. til 2. halvårTilbake til boligprisene merker Due-Andresen seg også at nedturen sprer seg fra Rogaland både sørover og nordover.

- Selv i Oslo begynner årsveksten å komme merkbart ned. Skal vi dømme ut fra antall boliger solgt, har vi sett et klart skifte fra 1. til 2. halvår i år.

- Mens volumet 1. halvår i år steg 10 prosent fra 1. halvår i fjor, har det så langt i 2. halvår falt fem prosent fra samme periode i fjor, skriver sjeføkonomen.

Administrerende direktør Finn Magnus Rogne-Hansen i Eika-eide Aktiv Eiendomsmegling merker seg også at oktober måned ble noe svakere enn forventet.

- Vi ser trenden vi har sett de siste månedene fortsetter. Prisene er nå 5,6 prosent høyere enn for et år siden, og vi ser for oss relativ flat utvikling resten av året, sier han i en pressemelding.

- Lav tilgang på boliger i OsloRogne-Hansen lar seg overraske over den såpass store nedgangen (9,0 prosent fra oktober i fjor) i antall solgte boliger, «selv om året under ett har vært veldig bra».

- Vi i Aktiv har hatt 12 prosent vekst hittil i år, noe som til dels kan forklares av at vi har etablert flere kontorer.

- Samtidig melder kontorene våre generelt sett om fortsatt god aktivitet i markedet, og vi ser at den organiske veksten i blant annet Østfold og Akershus er meget god, fortsetter han.

Aktiv-sjefen er litt avventende til om trenden vi har sett etter sommeren vil fortsette i 2016.

- Tilgangen på bruktboliger er fortsatt relativt lav i pressområdene i Oslo, noe som i seg selv kan være med på å dempe den negative prisutviklingen.

- Samtidig ser vi en bedring i tilgangen på nye prosjekter i Oslo, og at prisnivået mellom nytt og brukt er i ferd med å skrumpe inn, avslutter han.