Eiendom

Tredobbel kø av boliger - her skal prisene falle

Sett i forhold til folketall er det nå nær tre ganger så mange boliger til salgs i Stavanger som i Oslo. Det vil gi ytteligere priskutt i Stavanger, mener meglertopper.

Nye boliger i Stavanger-området. Foto: Gard Setsaas/FA

Nye boliger i Stavanger-området. Foto: Gard Setsaas/FA

15. november 2015 - 12.54

- Det første budet var på 6,15 millioner og så kom det et par bud litt over det. Vi ser at folk prøver seg, sier sjef for DNB Eiendom i Stavanger, Eivind Chr. Dahl, til Finansavisen.

Nylig solgte DNB-kontoret en enebolig i Nålestien 20 i Hinna bydel i Stavanger. Da hadde den 171 kvadratmeter store boligen ligget ute i markedet i fem måneder. Prisantydning var 7,5 millioner, og en rekke visninger ble gjennomført underveis.

Men selger var langt ifra villig til å godta bud på 6,15 eller i nærheten av det nivået.

Etter langvarige forhandlinger endte eneboligen med å bli solgt for 7,2 millioner, et priskutt på 300.000 kroner.

- Det er altfor stort tilbud i forhold til etterspørsel. Folk bruker lang tid og kan gå rundt og se på mange objekter. Vi er forbi at dette er en liten nedgang, nå er det ingen tvil om at det er en endring som vil vedvare en stund. Både selgere og bankene har begynt å ta det innover seg, sier Dahl til Finansavisen.

Salgskø i StavangerSalget er et godt eksempel på hvordan tilstanden er i dagens boligmarked i Stavanger, med økende tilbud og fallende priser. Og alt tyder på at situasjonen skal dra seg ytterligere til.

Sammenligner man antall boliger til salgs på Finn.no med innbyggertall, ser man at det i Stavanger nå ligger nær tre ganger så mange nye og brukte boliger ute for salg enn i Oslo.

Og forskjellen mellom hovedstaden og «oljestaden» har bare økt.

I mai i år skrev Finansavisen at det var dobbelt så mange boliger til salgs pr. innbygger i Stavanger som i Oslo. Den økte differansen skyldes kombinasjonen av flere boliger til salgs i Stavanger, og rekordfå boliger til salgs i Oslo nå.

- Ingen tegn til bedringSpriket i boligpriser er like stort. Mens Stavanger har sett prisene falle 3,9 prosent sist år, har de økt 9,7 prosent i Oslo.

Mens mange boligkjøpere i Stavanger prøver seg med lave bud, også såkalte skambud, har boligselgerne strittet imot. Det er i ferd med å endre seg, skriver Finansavisen.

Og etter hvert som flere selgere aksepterer lavere priser, er prisfallet ventet å fortsette.

- Det hoper seg opp med boliger i Stavanger fordi det kommer stadig nye boliger inn på markedet og det tar lang tid å selge. Det forsterkes av at mange forsøker å selge før de kjøper, og at mange ønsker å selge utleieleiligheter. Vi ser ingen tegn til bedring, sier sjef for hele DNB Eiendom, Terje Halvorsen, til avisen.

- Dere venter at prisene vil falle ytterligere i Stavanger?

- Ja. Selgerne har ikke nedjustert prisene nok sammenlignet med kjøpernes forventninger. Vi tror derfor utviklingen vil forverre seg resten av 2015, og videre inn i 2016.

Kristiansand nesteListen over antall boliger til salgs fordelt på innbyggertall toppes likevel av Kristiansand. Der er det nå ti boliger til salgs pr. tusen innbyggere, mens tilsvarende tall er 8,8 for Stavanger og bare tre for Oslo.

- Vi ser at effekten av nedgangen innen oljerelatert virksomhet sprer seg langs kysten, og det begynner å slå inn i boligmarkedet i Kristiansand, sier Halvorsen til Finansavisen.

- Vil vi da se at prisene vil falle i Kristiansand slik vi har sett i Stavanger?

- Ja, Kristiansand er neste by ut når det gjelder prisfall. Kristiansand ligger noen måneder bak Stavanger, så her vil vi se en forsterket effekt fremover.

- OverraskendeOgså Bergen har mye oljerelatert virksomhet, og mange er blitt rammet av nedbemanninger, men boligprisene er fortsatt opp 6,9 prosent siste tolv måneder.

- Vi er veldig spente på hva som vil skje i Bergen i 2016, men vi ser foreløpig ikke tegn til at markedet bremser. Aktiviteten er gått noe ned, men det har den også ellers i landet. Riktignok, selv om det går raskt unna, ser vi at prisene som oppnås er mer balanserte enn før. Stavanger lider av at det ble bygget veldig mye i årene frem til 2014. Slik har det ikke vært i Bergen og det bidrar nok til at presset er holdt oppe.