Eiendom

- Den skaper en gisselsituasjon

Sjefen for Privatmegleren mener aksjemarkedet hadde gått i demonstrasjonstog dersom det ble satt ekstra begrensninger på aksjer som hadde steget "for mye" basert på tilbud og etterspørsel.

Grethe W. Meier - Foto: Finansavisen

Grethe W. Meier - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
3. mars 2017 - 12.24

- Den ekstra strenge boliglånsforkriften for Oslo bør fjernes. Det er en politiske styrepinne som gir et vakuum i hovedstaden. Den skaper en gisselsituasjon, sier Grethe W. Meier administrerende direktør i PrivatMegleren til Hegnar.no.

I Oslo oppleves enda mindre aktivitet. Folk blir usikre på effekten av forskriften og sitter på gjerdet for å se reaksjonen.

- Ingen selger før de har sikret seg noe nytt i hovedstaden. Men ingen får kjøpt fordi det er så lite boliger til salgs grunnet usikkerheten. Dermed fortsetter og forsterkes ubalansen. Det siste vi trenger er lavere tilbud og omløp av boliger i Oslo, påpeker Meier. 

Demonstrasjontog

Sjefen for Privatmegleren mener aksjemarkedet hadde gått i demonstrasjonstog dersom det ble satt ekstra begrensninger på aksjer som hadde steget "for mye" basert på tilbud og etterspørsel.

- Vi mener at Oslo må få utfolde seg fritt basert på pris og etterspørsel, slik som i andre storbyer. Resultatet nå er at boligkjøpere må se seg om i nabokommunene, og vi ser at stadig flere som ser etter sekundærbolig beveger seg ut. Disse kommunene kan naturligvis juble over økt tilflytting og økt skatteinngang, sier Meier til Hegnar.no.

Boligprisene opp

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser fredag at boligprisene steg 0,8 prosent i februar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent.

Les også: Boligprisene roer seg: - Toppen er nådd

- I Stavanger opplever vi at boligsalget er mer enn doblet de to første månedene sammenlignet med samme tid i fjor. Det er mer optimisme i oljeregionen enn på lenge og vi ser at det er mange på vising og i budrunder. Regionen er virkelig blitt friskmeldt, sier Meier.

- Og i denne regionen ser vi at boligmarkedet har fått regulert seg selv i balanse uten forskrifter. Det har vært flere år med svakt volum og prisnedgang, men nå er prisene justert seg tilbake til et normalnivå hvor de var før den helt spesielle oppgangen som fant sted på grunn av oljeinvesteringene.

- I landet for øvrig er det god balanse og normal aktivitet, avslutter Meier til Hegnar.no.