Eiendom

Andreassen: Siste natt med gjengen

April blir det første skritt i retning av en korreksjonsperiode av ukjent styrke og lengde, ifølge sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Jan Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
5. april 2017 - 12.28

- Klart sterkere enn jeg hadde ventet, sier sjeføkonom i Eika Gruppen Jan L. Andreassen til Hegnar.no, som i forkant hadde sett for seg rundt nullvekst.

- Dermed blir 1. kvartal relativt sterkt, opp 4,2 prosent i dette kvartal alene. Spesielt når en hensyntar at vi ikke fikk den normale dippen i desember, fortsetter han.

Gullkysten fortsatt svak

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,7 prosent i mars

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,3 prosent.

- Hovedstadsregionen er fortsatt sterkest, men nå med Bærum som klart bedre enn Oslo. Romerike vil trolig holde seg godt. Gullkysten er fortsatt svak, med nå flere bydeler i Bergen i korreksjonsmodus, sier Andreassen.

I disse dager ser det ut til å snu.

- April blir det første skritt i retning av en korreksjonsperiode av ukjent styrke og lengde.  En korreksjon som ventes å bli på om lag fem prosent frem mot nyttår, litt avhengig av hva Norges Bank måtte foreta seg.

- Et anslag som er svært så usikkert. Lønnsveksten er svak og usikkerheten blant annet når det gjelder boligskatter etter valget er stor, legger sjeføkonomen til.

- Legg merke til at dette blir en korreksjon i en langsiktig trend av sterkt stigende priser. Men som sagt vondt vil det gjøre. Ikke alle nybakte kjøpere eller boligbyggere tåler en nedgang i år. Lønnsveksten er svak og usikkerheten blant annet når det gjelder boligskatter etter valget er stor.

Da kommer rentekuttet

For myndighetene er det nettopp annenordenseffektene som blir det viktigste, mener Andreassen.

- Faller selve byggingen av boliger 20-30 prosent som følge av nedgangen i prisene, vil selv den stauteste sentralbanksjef måtte vurdere å kutte rentene. Mitt tips er at vi er der allerede mot slutten av året, da vi får et rentekutt.

- En prognose betinget av en nedgang i prisene på om lag ett prosent i måneden frem til at rentene kuttes, avslutter sjeføkonomen til Hegnar.no.