Eiendom

Prest kjøpte prestegård med himmelsk millionrabatt

Prestegården på Blindern ble solgt for 10,5 millioner kroner uten konkurranse. Meglere mener den lett kunne gått for det dobbelte.

Nils Tollers vei 2 på Blindern i Oslo. Foto: Iván Kverme.

Artikkel av: Redaksjonen
20. april 2017 - 10.24

Mens Oslo kommune byr himmelhøyt i budrunder for å få småleiligheter på vestkanten, selger de presteboliger i skjul til takst. Finansavisen kan fortelle at Oslo-prest Anne Marie Lofthus Hindahl har fått kjøpe prestegården i Nils Tollers vei 2 på attraktive Blindern i Oslo for bare 10,5 millioner kroner.

- Denne eiendommen ville gått for over 20 millioner kroner i det åpne markedet. Dette er et veldig fornemt område der det sjelden legges ut boliger for salg. Derfor oppnår de fort astronomiske priser, sier eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren Ullevål til Finansavisen.

Han får støtte av en annen Oslo vest-megler. Men markedet fikk aldri lov til å sette riktig pris på prestegården. Den ble taksert og tilbudt presten uten konkurranse fra andre budgivere.

- Det er et paradoks at Oslo kommune kjøper småleiligheter på Oslo vest der de presser budrundene himmelhøyt gjennom taket fordi de har den største lommeboken. Men samtidig som de kjøper i det åpne markedet, selger de boliger i det lukkede markedet, sier Langtind til Finansavisen.

Eiendommen, som har en tomt på 989 kvadratmeter, ligger flott sydvestvendt i en svært stille blindvei. Boligens primærareal er på gode 221 kvadratmeter, og går over to fulle etasjer. Den vil ifølge eiendomsmeglere Finansavisen har vært i kontakt med enkelt kunne gjøres om til en tomannsbolig.

Kun 19 dager før Lofthus Hindahl fikk kjøpe prestegården i Nils Tollers vei, ble en av naboeiendommene solgt for 23 millioner kroner. Denne ligger i den betydelig mer trafikkerte Prestegårdsveien med bussholdeplass rett utenfor. Her er tomten på 1,2 mål. Også denne boligen går over to fulle etasjer, men har et bruksareal på bare 150 kvadratmeter.

Lofthus Hindahl ønsker ikke å kommentere boligkuppet.

Det er Boligbygg Oslo KF som solgte boligen i Nils Tollers vei 2. De solgte ytterligere 14 presteboliger i fjor etter opphevingen av boplikten.

«Dette er boliger som ikke ble vurdert som egnet for vårt formål. For disse boligene fikk presten som bodde tilbud omå kjøpe boligen til verditakst (markedsvurdering) – som ble innhentet fra ekstern takstmann», skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Øyen i Boligbygg Oslo KF i en e-post til Finansavisen.