Eiendom

Garanti-prisene faller også kraftig

Red October i boligmarkedet (utvidet).

Bakklandet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

Bakklandet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
1. november 2017 - 14.24

Tall fra Garanti Eiendomsmegling, som i veldig liten grad dekker Oslo og Akershus, viser at gjennomsnittsboligen kostet 36.320 kroner per kvadratmeter i oktober, 4,0 prosent mindre enn i september.

De siste 12 månedene har prisene falt 2,5 prosent.

I september var 12-månedersveksten positiv med 3,6 prosent.

- Prisene faller i oktober, noe som ikke var helt uventet, men nedgangen er litt større enn vi hadde sett for oss. Vi ser samme utvikling i alle deler av landet. Det er mange boliger til salgs for tiden, og kombinert med en noe mer dempet etterspørsel er nok dette en stor del av årsaken, sier Garanti-sjef Stein Drogseth i en kommentar.

Gjennomsnittlig antall omsetningsdager i oktober var 50 dager, seks dager flere enn i september, og 14 dager flere enn i oktober i fjor.

Omsetningsdager betyr antall dager mellom første annonsedag og dagen der selger aksepterer budet.

OBOS-prisene stupte også

Tidligere i dag viste statistikk fra OBOS at prisene i Oslo-området stupte 4,2 prosent fra september til oktober.

De siste 12 månedene har prisene falt 4,7 prosent, og årsveksten er dermed markant ned fra 0,9 prosent prisfall i september.

- Det er på sin plass å gjenta det vi sa sist måned: OBOS-prisene i Oslo steg i snitt med nesten 30 prosent i 2016. Det betyr at de fleste boligeiere har fått en solid økning i boligkapitalen på bare ett år. Det gir de fleste en solid buffer til å avansere på boligstigen, selv med et kraftig prisfall, sa kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS i en kommentar.

Eiendom Norge legger frem sin boligprisstatistikk for oktober førstkommende fredag.