Energi

- Libya blir viktig for oljeprisen i 2017

Libya har økt oljeproduksjonen sin kraftig den seneste tiden, men spenning i landet gjør fremtiden høyst usikker. 

Artikkel av: Are  Strandli
11. januar 2017 - 15.10

- Libya blir viktig for oljeprisen i 2017, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop til Hegnar.no.

Siden starten av oktober har Libya økt oljeproduksjonen med om lag 50 prosent til 708.000 fat per dag, og det kan bidra til at OPEC kan få en vanskelig jobb med å få opp oljeprisen. 

Det statlige oljeselskapet, National Oil Co. (NOC) melder nemlig at de regner med å nå en produksjon på 900.000 fat ved utgangen av året, ifølge Wall Street Journal, men Schieldrop lar det skinne igjennom at disse tallene må tas med en klype salt. 

- NOC har sagt at de sikter på 1,2 millioner fat pr dag ved slutten av året og 900.000 fat i løpet av første kvartal 2017, men denne kommunikasjonen endrer seg jo hele tiden, sier han.

Ifølge Wall Street Journal har militante grupperinger inngått avtaler med NOC om gjenåpning av viktige produksjonsfasiliteter, og lar disse etter sigende stå urørte mens krigen herjer i områdene rundt. 

Schieldrop tror imidlertid ikke at situasjonen er helt stabil enda, og viser til nyheter om at spenningen mellom de to kjempende sidene i Libya er i ferd med å øke. 

- Skulle Libysk produksjon falle tilbake til 250.000 fat pr dag som vi hadde tidlig i høst vil nok oljeprisen få fart på seg oppover igjen, fortsetter Schieldrop. 

- For øyeblikket er hovedforventningen i markedet at Libysk oljeproduksjon skal videre opp. Så et skjær i sjøen her vil definitivt være bullish.

Kjøpsmulighet

I skrivende stund ligger Brent-oljen på rundt 53,80 dollar pr fat, og har dermed falt en god del etter å ha vært oppe i over 57 dollar fatet i forrige uke.

SEB venter at Brent-oljen vil nå 57,5 dollar pr fat i andre kvartal før de tror prisen vil snu nedover.

- Vi tror at lange spekulative posisjoner nå vaskes ut og at Brent handles ned til 53,6 dollar pr fat, noe som vi anbefaler våre kunder til å bruke som en kjøpsmulighet for long posisjonering mot andre kvartal 2017, avslutter Schieldrop. 

Etter at oljeprisen faktisk droppet ned til 53,64 dollar tirsdag kveld, skriver SEB følgende i en ny oppdatering onsdag.

– Buying now may be as good as it gets in H1-2017.