Energi

Eriksrød om oljeservice: En kamp for å overleve

Ikke alle ble frelst på Pareto-konferansen.

West Linus. Foto: Seadrill.

West Linus. Foto: Seadrill.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
13. september 2017 - 15.48

Hegnar.no sendte i dag LIVE fra Paretos olje- og offshorekonferanse.

Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød var blant de mange som la turen innom studio.

- Mindre giret på energi

Han lot seg ikke gripe av den gode stemningen på konferansen.

- Jeg er faktisk mindre giret på energi nå enn da jeg kom hit. Jeg opplever et stort innslag av ønsketenkning. Etter å ha snakket med fem selskaper på enmannshånd, er det klart at vi fremdeles snakker om en kamp for å overleve, sa forvalteren innledningsvis.

Eriksrød påpekte at gjeldsproblemene for noen er i ferd med å komme opp igjen etter første runde med restrukturering.

Han trakk frem PGS som eksempel på et selskap som sliter.

- Videre er jo Seadrill i skifteretten i dag - for første gang, og de fleste andre riggselskaper er jo gjeldsslaver. I supply ser vi ingen endring, utenom et nytt fokus på gjeldssituasjonen. For ståltunge selskaper er utsiktene tøffe, fortsatte Eriksrød.

- Ingen gjeld, ingen backlog

Blant få oljerelaterte aksjer i Alfred Bergs porteføljer finner vi Subsea 7.

- Selskapet har en solid balanse, og kan gjøre beslutninger som føles riktige. For eksempel kontraherte det nylig et nybygg. For selskaper som slipper ryggen mot veggen, er det lettere å drive i et langsiktig perspektiv. Blant de rene oljeselskapene har vi Aker BP, og disse er jo i en litt bedre posisjon, fortalte Eriksrød.

Forvalteren trakk også frem nye riggselskaper som har kommet til den seneste tiden.

- Disse ser gjeldfrie ut, men har ingen backlog (ordrebok). Hva skal du med en rigg som ikke borer? Hva er den alternative anvendelsen? Utfordringen med å bygge en attraktiv flåte, er at du pådrar deg driftskostnader på én milliard i året for å holde den attraktiv. Du må ha kontraktsinngang. Hvis ikke må du fylle på med mer penger, sa Eriksrød.

Se opptaket av hele direktesendingen fra konferansen