Energi

Opec tviholder på kuttavtalen

Saudi-Arabias energiminister mener det er uaktuelt med exit fra produksjonskuttavtalen før langt ut i 2018. 

Styreleder Khalid Al-Falih i Saudi Aramco (t. v.), og Saudi-Arabias oljeminister Ali Ibrahim Al-Naimi. Foto: AP.

Styreleder Khalid Al-Falih i Saudi Aramco (t. v.), og Saudi-Arabias oljeminister Ali Ibrahim Al-Naimi. Foto: AP.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
30. november 2017 - 11.12

De fleste Opec-landene er enige om at produksjonskuttene forlenges i seks måneder, og maksimalt ni måneder. 

Det melder Bloomberg News torsdag, ifølge TDN Finans. 

Saudi-Arabias energiminister Kahlid Al-Falih sier ifølge nyhetsbyrået at de ikke vil diskutere exit fra produksjonskuttavtalen før tredje kvartal neste år.

Al-Falih mener det er for tidlig å snakke om en exit fra produksjonskuttavtalen, og anbefaler derfor en forlengelse på ni måneder. Irak støtter synet og melder samtidig torsdag at det i prinsippet er enighet om ni måneder. 

Ønsker oljepris over 60 dollar

Irak opplyser at Opec og landene som er i avtalen vil overvåke produksjonskuttene hver tredje måned, og at kuttene fortsatt vil være på 1,8 millioner fat per dag. Dette for å nærme seg oljepriser på 62-65 dollar fatet som de fleste landene i avtalen ønsker. 

Irak melder også at de vil nå produksjonskapasitet på fem millioner fat per dag innen utgangen av året, og at Opec har foreslått å inkludere Libya og Nigeria i produksjonskuttavtalen.

Ifølge nyhetsbyrået venter Nigeria å ha en oljeproduksjon på 1,8 millioner fat pr dag innen utgangen av 2017, mens Libya ikke vil kommentere om de går med på et produksjonstak på en million fat pr dag.