Jobb & karriere

Fremtidens jobber:

- Roboter tar nok over

En ny rapport spår fire mulige jobbverdener i fremtiden.

Robot - Foto - Scanpix

Robot - Foto - Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
16. oktober 2017 - 07.52

PwC har nettopp lansert rapporten "Workforce of the future", der de har intervjuet over 10.000 mennesker i Kina, Tyskland, India, Storbritannia og USA om fremtidens jobbmarked, skriver VG.

Rapporten spår at vanlige karrierer, der en person stiger i gradene innen et spesielt felt, vil "slutte å eksistere".

- Roboter tar nok over de mest repetitive, regelstyrte oppgavene, og økonomien vil stille større krav til nysgjerrighet og livslang læring. Alle må ikke lære seg å kode, men man bør skjønne koding, forklarer markeds- og kommunikasjonsdirektør i PwC Norge, Henrik Lervold.

Forfatterne av rapporten har forsøkt å forutse hvordan verden blir i 2030, og har utarbeidet fire alternative "verdener":

Den gule verden setter mennesker først og bedrifter som prioriterer fellesskapet lykkes. I den røde verden er det et kappløp om å gi konsumentene det de vil ha, spesialister og nisjebedrifter blomstrer. Sosialt ansvar og tillit dominerer den grønne verden, klima og bærekraft er en viktig drivkraft. I den blå verden er det storkapitalisme som styrer. Individuelle preferanser er viktigere enn sosialt ansvar.

Daglig leder i itch design i Norge, Erik Normann Hansen, tror den blå verden er mest sannsynlig.

- Vi ser at noen få, store aktører klarer seg godt. Folk liker at det finnes kun én Google å forholde seg til, så det fungerer nesten som et naturlig monopol, men små- og mellomstore bedrifter må jo konkurrere med globale aktører, sier han til avisen.