Livsstil

Prinsipielt legitimt å arrangere ekteskap

Kulturminister Hadia Tajik mener det å arrangere ekteskap prinsipielt er like legitimt som forelskelse. Men påpeker at det har store utfordringer.

Hadia Tajik - Foto - Scanpix

Hadia Tajik - Foto - Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
29. september 2012 - 10.49

- Prinsipielt mener jeg det å arrangere ekteskap er like legitimt som det å forelske seg og gifte seg på den måten. Samtidig innebærer det større utfordringer enn det mange norsk-pakistanere tar innover seg, og det er ganske problematisk å arrangere et ekteskap mellom en som er vokst opp i Norge og en fra for eksempel Pakistan. Skikken henger dessuten tett sammen med tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Som 29-åring ser jeg ikke dette for meg for min egen del, forteller kulturminister Hadia Tajik til Dagens Næringsliv.

Tajik avviser at hun er en innvandrerhelt. Hun har vokst opp i Bjørnheimsbygd i Rogaland. Familien Tajik som drev "Ali kolonial" var de eneste innvandrerne.

- Å vokse opp på et så lite sted ga meg en del norske sosiale kulturelle koder gratis. Man skjønner ganske kjapt at man spiser Kvikklunsj på tur i skogen, ikke After Eight. Men man skiller seg jo mye ut, det kjente jeg på, sier Tajik i intervjuet.