Livsstil

Da kan du bli alvorlig syk

Én av tre sliter med dårlig søvn. Det kan gå på helsen løs.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
14. februar 2017 - 09.13

Mellom 10 og 15 prosent av voksne, norske befolkningen har insomni, skriver Dagbladet. Søvnproblemer gir økt risiko for astma. Dette finner en ny norsk studie publisert i European Respiratory Journal.

- Insomni fører til stressreaksjoner i kroppen, som kan gi høyere puls og høyt blodtrykk. Dette kan igjen føre til en rekke helsetilstander, inkludert astma, sier Linn Beate Strand, søvnforsker og sisteforfatter av studien fra Institutt for Samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU, ifølge avisen.

Det er ikke bare risikoen for astma som øker om du sliter med dårlig søvn. En tidligere studie Dagbladet viser til, viser at insomni er forbundet med angst, depresjon, muskel- og skjelettlidelser, astma og hjerteinfarkt.