Livsstil

- De verste vintrene vil bli normalen

Norske skisteder får dramatisk færre skidager på natursnø allerede i 2030, ifølge ny rapport.  

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
17. februar 2017 - 09.43

Antall skidager på natursnø vil falle betydelig i løpet av de neste 13 årene, skriver DN. Verst ser fremtiden ut for små lavtliggende alpinanlegg på Vestlandet, men de fleste alpinanlegg vil påvirkes betydelig i årene som kommer, ifølge fersk rapport.

- Det ser sørgelig ut for natursnø allerede i 2030. Utviklingen vi har sett vil akselerere veldig og de færreste anleggene vil ha en sesong å snakke om på natursnø. De verste vintrene vi har sett vil bli normalen, sier Halvor Dannevig fra instituttet Vestlandsforsking til avisen. 

Sammen med et team fra Norge, Østerrike og Canada har han deltatt i et prosjekt som for første gang modellerer fremtidig snøsituasjon for norske alpinanlegg. Materialet skal presenteres i Sogndal neste uke. 

- Det blir en voldsom forskjell på snøgrensen. De som får vinter nyter godt av økning i nedbør, men de fleste steder vil nedbøren komme oftere som regn. Røldal og Sogndal er de sikreste plassene for natursnø, men etter hvert må man høyt til fjells, sier Dannevig til DN.