Livsstil

Aktiv i vinter? Slik holder du deg varm!

Man kommer ikke utenom trelagsprinsippet, ifølge Helly Hansen.

Foto: Helly Hansen

Foto: Helly Hansen

Artikkel av: Eline Hvamstad
11. november 2017 - 08.05

- Trelagsprinsippet handler om å kle seg i flere lag der hvert enkelt lag har ulike funksjoner. Ved å praktisere dette riktig vil du være tørr, varm og beskyttet mot elementene til enhver tid, sier kategorisjef for baselayer i Helly Hansen, Kristoffer Ulriksen.

For deg som planlegger å gå en aktiv vinter i møte, kan det være verdt å notere seg følgende: 

- Første lag har til hensikt å flytte fuktighet vekk fra huden og isolere. Når kroppen er i aktivitet svetter den for å forhindre overoppheting. Over tid vil man imidlertid kunne kjøles ned for mye og begynne å fryse om ikke fuktigheten flyttes vekk fra huden. Det er derfor viktig å bruke et første lag med gode fuktighetstransporterende evner, sier Ulriksen. 

Andre lag, eller mellomlaget, har til hensikt å isolere.

- Avhengig av aktivitet og temperatur kan man variere tykkelsen og materialet for optimal komfort. Eksempler på gode mellomlag er syntetiske fleecejakker eller gensere i ull. Felles for alle gode mellomlag er at de er gode på å isolere og holde på varmen, sier kategorisjefen og fortsetter;

- Tredje lag, eller ytterlaget, har til hensikt å beskytte mot vær og vind. Her vil en «skall-jakke» med vanntett og pustende membran være helt optimalt.

Med andre ord skal du ut på ski - bortover eller nedover, planlegger en løpetur i høstmørket eller ta deg en gåtur i marka, er det viktig å kle seg smart - og ikke minst, etter forholdene.