Info

- Gjør det lettere å motivere seg til en hard økt

Friskis & Svettis-trener mener det finnes svært mange fordeler, og nesten ingen ulemper, ved intervalltrening.

Foto: HegnarOnline

Foto: HegnarOnline

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
20. september 2012 - 13.44

Torsdag morgen arrangerte HegnarSprek morgentrening i samarbeid med Friskis & Svettis. På planen sto løpeintervaller sammen med Friskis-instruktør Håvard Olden.

En gruppe morgenfriske og sporty lesere møtte opp til økten, og Friskis-instruktøren mener man kan få godt utbytte av å trene intervaller sammen.

- Man kan selvfølgelig fint trene intervaller alene, men for mange er det lettere å motivere seg til en hard økt sammen med en kompis eller tre, sier Friskis-instruktøren til HegnarSprek.

Han påpeker også at det fine med intervaller er at økten ikke trenger å ta mer enn 45 minutter.

- Det gir mye større effekt å trene intervall enn å løpe rolig i den samme tidsperioden, sier Olden, som også anbefaler å løpe intervaller på tredemølle eller når man er på reiser.

- Jeg synes det er lettere å motivere seg til å løpe på tredemølle hvis jeg kan løpe intervaller. Når jeg er ute og reiser bruker jeg det også mye, da min erfaring er at det er lettere å finne et fint sted å løpe intervall enn å løpe langt på steder jeg ikker er kjent.

Se alle bilder fra dagens økt her!

Pauser og dragPå torsdagens økt ble det løping med 4X4 minutter intervaller og 2 minutters pause mellom hvert drag. I tillegg var det lagt inn oppvarming på cirka 10-12 minutt, samt 10 minutter til nedløping etterpå.

- For å si det enkelt er fordelen med intervaller at man øker kondisjonen, sier Olden, og forklarer videre at man grovt sett kan dele opp intervalltrening i to.

- I den første trener man over melkesyreterskel, og dette er den treningen som i størst grad øker oksygenopptaket. Her kan man trene har og opp mot 90 prosent av makspuls. Dette gjøres gjerne i litt kortere intervaller, opp mot 4 minutter, forteller Olden.

- Hvis man derimot trener under melkesyreterskel vil man i større grad utvikle de små blodårene som transporterer blod ut til musklene. Jo større kapillærnett, jo mer blod og oksygen får musklene og du stivner ikke så lett. Her kan man gjerne trenge lengre intervaller, opp mot ti minutter, men med lavere intensitet, forklarer Friskis-instruktøren.

(saken fortsetter under bildet)

Jevnt og høyt tempoOlden mener fokus under en intervalløkt bør være på å holde et jevnt og høyt tempo hele draget.

- Det er ønskelig at man holder tilnærmet lik fart hele draget i alle dragene. Det er viktig å holde fokus under dragene, så kan man drikke og prate med kompisen i pausene, sier Friskis-instruktøren.

Han påpeker også at man må huske å holde seg aktiv og ikke la pulsen falle for mye i pausen.

- Da blir veien opp til ønsket intervallpuls kortere når man setter igang draget. Det er nemlig antall minutter i ønsket intervallpuls som gir størst effekt, forklarer Olden, som mener ulempene ved intervalltrening er svært få.

- Det må være hvis man ikke gir seg tid til god restitusjon etter økten, og kanskje trener intervaller flere dager på rad. Da blir det for stor belastning, først og fremst på muskulaturen, som etterhvert vil bli tung.

Akkurat nå: Over 4.778 følger HegnarSPREK på Facebook. Blir fan du også!