Motor

- Å lease bil er en ærlig sak

Det er veldig enkelt å lease bil som privatperson.

Artikkel av: Øystein Byberg
7. november 2012 - 08:22

Mytene er mange om det å lease bil som privatperson. Men i virkeligheten er det veldig enkelt, fastlår First Privatlease i en melding.

- Å lease bil er en ærlig sak. Det gir deg forutsigbare bilkostnader hver måned, og du slipper jobben med å selge bilen din når du vil ha en ny, sier Geir Jørgensen i First Privatlease.

Jørgensen har lang erfaring fra norsk bilbransje, og får mange spørsmål om leasing, som det er stadig økende interesse for. Det er nemlig ganske enkelt å få seg en splitter ny bil til bare noen tusenlapper i måneden - uten å betale oppstartinnskudd, hevder selskapet.

Bil er ingen investering"Når leasingperioden er over sitter jeg igjen uten noen ting, som jeg har betalt for i tre år?", hender det Jørgensen får spørsmål om. Da må de minnes på at det verditapet de opplever etter å ha kjøpt en ny bil ofte kan bli like stort som prisen ved å lease.

- Det du betaler i leasingpris dekker verditap, moms og renter. Dersom du kjøper en bil og selger den etter tre år, koster det deg også i verditap og renter. Regnestykket om hva som lønner seg avhenger av hvor mye du får solgt bilen du eier for, og det fasitsvaret har man aldri før etter de tre årene er utløpt. Leasing gir deg derimot en ærlig pris; du vet hva bilen din vil koste hver måned, påpeker Jørgensen.

Å kjøpe bil er nemlig ikke som en bolig - som normalt vil beholde verdien eller øke i verdi mens du nedbetaler lånet. Der bolig oftest er en investering, er bil noe som taper seg i verdi. Da er det kanskje bedre å ha splitter ny bil hvert tredje år gjennom å lease den?

- Hva om jeg vil ut av avtalen eller bytte bil før de tre årene er utløpt?

- Ifølge avtalen må du lease bilen i minst seks måneder. Etter det kan du si opp avtalen med en måneds varsel. Da er det i avtalen slik at leasingselskapet kan belaste deg for ekstra kostnader i forbindelse med bruddet, men maksimalt tilsvarende seks måneders leie. Det vil likevel være billigere enn verditapet du opplever om du må selge en splitter ny bil du har kjøpt.

Alternativet, som flere gjør, er derimot å finne noen som vil overta den gjenstående leasingperioden, for eksempel gjennom finn.no. Da påløper kun et mindre administrasjonsgebyr, illustrerer Jørgensen.