Næringsliv

Krever stans i boring på store dyp

Naturvernforbundet krever umiddelbar stans i leting etter olje og gass på store dyp.

Illustrasjonsfoto: Finansavisen

Illustrasjonsfoto: Finansavisen

Artikkel av: NTB
2. juni 2010 - 05.41

Boretillatelsen ved Norges dypeste brønn, på Gro-strukturen 350 kilometer vest i havet for Sandnessjøen, ble gitt bare tre dager etter den katastrofale ulykken på dypt vann i Mexicogolfen. Her er det funnet gass på 1.376 meters havdyp. Brønnen er den dypeste som noen gang er boret på norsk sokkel, 3.805 meter under havflaten.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sier til Dagens Næringsliv at USAs president Barack Obama har stanset alle boringer i påvente av at årsaken blir klarlagt.

- Oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) burde ha grepet inn straks og stanset boring på Gro-strukturen. Selv om usikkerheten er liten, er konsekvensene enorme ved en ulykke, sier Haltbrekken til avisen.

Pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet sier at oljekatastrofen i Mexicogolfen ikke har ført til skjerpede norske regler, men utelukker ikke at det kan skje.

- Helt siden katastrofen skjedde, har vi brukt en del interne ressurser på å finne ut hva som kan ha skjedd. Vi utelukker ikke at det vil få konsekvenser for norsk regelverk, dersom det viser seg at det er en årsak med relevans og likhetsrett til norske forhold, sier hun.