Næringsliv

Aksjon mot skattekriminalitet

Denne uka gjennomføres det en landsomfattende aksjon for å knipe dem som driver med organisert skattesnusk.

Norske kroner. Foto: Scanpix

Norske kroner. Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
9. mai 2012 - 10.41

- Dette er den største aksjonen vi har gjennomført siden oppstarten av prosjektet i 2009 med deltakelse fra over 70 personer fra hele landet, sier avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen ved Skattekrimavdelingen i Skatt øst.

Alle skatteregionene, Oslo kemnerkontor, Nav, Oslo politidistrikt og Romerike politidistrikt er med i aksjonen som har rettet seg mot nettverk som lager kunstige regninger for å legitimere uttak av penger som enten brukes til å betale svarte lønninger eller til private uttak.

Fiktive fakturaer- Vi har i lengre tid kartlagt pengetransaksjonene mellom et omfattende nettverk av personer og virksomheter i Oslo-området. Kartleggingen viser at 20 virksomheter de tre siste årene har overført til sammen 93 millioner kroner til «hvitvaskere» basert på det vi mener er fiktive fakturaer, sier Kristiansen.

Blant dem som er kommet i søkelyset, er en mann som har fått inn 56 millioner kroner på sin konto fra flere foretak innen bygge- og malerbransjen.

Han etterforskes nå av politiet for mistanke om heleri og hvitvasking. Tidligere i år er to personer i nettverket dømt for heleri og hvitvasking, bruk av falsk ID og bruk av ulovlig arbeidskraft.

SkatteunndragelserFram til utgangen av mars er det gjennomført 182 bokettersyn. Det ble oppdaget skatteunndragelser for 694 millioner kroner, fordelt på 377 millioner kroner i svarte lønninger, 179 millioner kroner i eierinntekter og 138 millioner kroner i merverdiavgift.

I årets første kvartal har aksjonen avdekket 55 millioner kroner i skatteunndragelser. De fleste sakene i de 44 nettverkene som er avslørt gjelder byggebransjen og renholdsbransjen i Oslo-området.

Etter at aksjonen startet er 52 personer er anmeldt og 29 dømt.