Næringsliv

Olav Thon låner penger til 0,75 prosent rente

Olav Thon kan binde renten i ti år for under 2 prosent rente, men betaler under 1 prosent rente på kortere lån.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
30. mars 2015 - 11:29

Olav Thon mener det er en skummel utvikling.

– Man får et litt uvirkelig forhold til penger, sier Norges ubestridte eiendomskonge, Olav Thon (91) i Finansavisen.

For halvannen uke siden holdt han et foredrag på Eiendomsdagen 2015 som ble arrangert av BI-studentene, og Finansavisen fikk et par ord med ham etter foredraget før han hastet videre til Sverige for å se på nye investeringsmuligheter.

– Hvordan ser du på næringseiendomsmarkedet som preges at både norske og internasjonale investorer kjøper eiendom på grunn av det lave rentenivået?

– Det er en skummel utvikling, men hvis rentenivået holder seg lavt, vil jeg tro at prisene holder seg eller sågar kan stige. Problemet er at de som kommer hit, ikke kjenner markedet. Hverken regulatoriske forhold eller byråkrati, sier Thon til avisen.

– Selv om vi har en lav rente i Norge, er den langt lavere både i Sverige og Danmark. Her er styringsrentene negative, og i Sverige betaler vi en rente på våre rimeligste lån på cirka 0,75 prosent, det er jo ganske utrolig, legger han til.

Finansdirektør i Olav Thon Gruppen, Arne B. Sperre, forteller at selskapet det siste året har lånt rundt 2,3 milliarder kroner til en snittrente på om lag 1 prosent.

Han forteller videre at selskapet i dag kan binde på ti år til under 1 prosent pluss margin, hvilket i praksis vil si en rente på under 2 prosent. I Norge ville Thon betalt rundt 3 prosent for samme lån.

– Den svenske Riksbanken har i dag en negativ rente, og har lovet nullrente i lang tid fremover. Det man da i praksis betaler er bankenes margin, eller kanskje noe lavere enn det, sier Sperre til Finansavisen.

Les også: Olav Thon kunne solgt til Fredriksen, men tapte 50 mill.

Les også: - Jeg har en følelse av at det ikke går fort nok