Næringsliv

Utelivsbaroner lanserer norsk whisky

Optimistiske gründere satser på ølbrygging og whiskyproduksjon i øykommunen Fedje i Hordaland.

Steinar Knutsen. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.

Steinar Knutsen. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.

Artikkel av: Stian Jacobsen
24. april 2015 - 13:42

Northern & Co skal satse på ølbrygging og whiskyproduksjon i øykommunen Fedje i Hordaland. Målet er å få den norske whiskyen skal ut i verden, skriver Finansavisen fredag.

- Jeg fikk ideen om å lage norsk whisky for noen år siden etter å ha lest en artikkel der master blender John Ramsey i The Edrington Group uttalte at Vestlandskysten i Norge byr på ideelle forhold for whiskydestillering, sier Steinar Knutsen, som sammen med Per Jørgensen er initiativtager til Northern & Co, til Finansavisen.

Les også: Her koster det 113.200 kroner for en plass ved pokerbordet

Satsingen innebærer en investering på cirka 10 millioner kroner. Northern & Co jobber nå med en emisjon på seks millioner, som priser selskapet til 12 millioner. Nye eiere får tilgang til 50 prosent av aksjene.

- Hittil har 20 aksjonærer tegnet seg, og disse står bak til sammen 80 restauranter. Det vil komme masse håndverksbryggerier fremover, og vi må ha noen å levere produktene til, sier Knutsen til Finansavisen.

Northern & Co starter ølbrygging på Fedje i månedsskiftet mai/juni. De første produktene er klare i slutten av juni.

- Vi har to anlegg. Et mindre anlegg som skal brygge øl til bruk i whiskydestillering, og et større der vi skal brygge øl for salg. Det store anlegget har i dag en kapasitet på 500.000 liter, men det kan utvides til 1 million liter. Større enn det tror jeg neppe vi blir, sier Knutsen.

Les også: Opplev guttedrømmen i Las Vegas

Whiskylanseringen ligger noe lenger frem i tid, da produktene skal lagres i tre års tid.

Northern & Co har ansatt britiske Daniel Newton som brygger og destillatør. Han har en mastergrad i ølbrygging og destillering. Devon Wade Primeus fra New Zealand, som har brygget øl i 15 år, er ansatt som bryggerimester. Daglig leder heter Tone Elisabeth Irgens. Hun har blant annet bakgrunn som leder for Hansas ølskole.