Næringsliv

Hegnar: - For sent, for sent

Alt som gjøres nå, gjøres for sent, skriver Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar - Foto: Scanpix

Trygve Hegnar - Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
8. november 2015 - 10.00

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen lørdag 7. november.

Det er nesten komisk når Jonas Gahr Støre (Ap) kritiserer regjeringen fordi den ikke har klart å demme opp for flyktningstrømmen til Norge. Det er ikke så veldig lenge siden debatten gikk om Norge skulle ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria (Gahr Støres forslag) eller 8.000 over tre år som ble kompromisset i Stortinget.

Antallet kvoteflyktninger, som plukkes ut av FN, består, men nå er også statsminister Erna Solberg kommet til at det kan komme 40.000 flyktninger til Norge i år. Det kommer så mange hver dag over grensestasjonen Storskog i Finnmark (antallet er økende) at Utlendingsdirektoratet (UDI) sender busser med flyktninger sydover langs E6 uten å vite hvor bussene skal stoppe og flyktningene bo. Det er nesten ikke til å tro.

At det da må bli bonanza hos eiere av vinterstengte campinghytter, nedslitte og stengte hoteller, glemte militærleire og annen falleferdig brakkebebyggelse kan ikke overraske noen. UDI er på desperat jakt etter sengeplasser og forpleining til 781 kroner natten for akuttplasser.

Nå er taperne i hotellmarkedet blitt vinnere. Det blir opprettet mellom ett og to nye akutt-mottak hver dag.

Men dette er bare første hinder. Fra akuttmottakene skal asylsøkerne til permanente asylmottak mens de venter på asylbehandlingen, og asylmottak er det også for få av. Tredje hinder er permanente boliger til flyktningene når og hvis de får opphold i Norge. Disse boligene finnes ikke.

Regjeringen regner med 33.000 nye flyktninger til neste år. Med dagens tilstrømming kan det bli rundt 100.000. Da blir ikke de direkte kostnadene 9,5 milliarder kroner i 2016 slik regjeringen hevder, men nærmere 30 milliarder kroner. Og da er det mange kostnader vi har utelatt (se egen artikkel i dagens avis, side 40–45).

La oss dvele ved 100.000 nye flyktninger til neste år. Saksbehandlingstiden kan ta opptil ett år, og kanskje blir 40.000 til slutt (svært usikkert) sendt tilbake til hjemland eller første Schengen-land.

40.000 som skal sendes tilbake fra Norge. Det blir en eventyrlig luftbro til utlandet. Et middels stort fly hver dag, og med en egen politieskorte.

Statsminister Erna Solberg håper det vil skremme en del flyktninger fra Afghanistan fra å komme til Norge hvis vi sender en del tilbake til Kabul, men det spørs om det monner hvis 40.000 skal ut (tilbake) igjen.

Vår påstand er at hverken UDI, politiet eller regjeringen er i nærheten av å ha en beredskap eller kapasitet til å håndtere dette.

2015 er vanskelig, men 2016 kan bli en katastrofe.

En del mindre kommuner med fraflyttingsproblemer ønsker flyktninger velkommen fordi kommunene får en del penger til drift av kommunen, men glemmer at fraflyttingen som oftest skyldes manglende arbeidsplasser, og det er jo arbeidsplasser flyktningene må ha for å bli integrert. Flyktningene kan følgelig ikke bli der. Småkommunene lurer seg selv.

Derfor må flyktningestrømmen til Norge stoppes. Nå. Med en gang.

Det er kanskje umulig å stenge grenseovergangen fra Russland ved Storskog, men regjeringen må finne på noe, eller raskest mulig finne en løsning med Russland.

Så må feige Knut Arild Hareide og frekke Jonas Gahr Støre manne seg opp til å si at antallet flyktninger til Norge må drastisk ned. Det går ikke alene om et semantisk «forlik» mellom partiene, men om en kraftig reduksjon i asylstrømmen til Norge.

Alt som gjøres nå, gjøres for sent.