Næringsliv

Hegnar: - Velgerflukt fra Ap

Fra januar i fjor til nå har Ap falt fra 40,4 prosent, og det betyr at Ap i denne perioden har mistet 300.000 velgere, skriver Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
17. januar 2016 - 00:02

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 15. januar 2016.

Vi vet nesten ikke hva som er mest spennende. At prisen for Brent-oljen onsdag kveld falt til 29 dollar pr. fat, eller at Arbeiderpartiet i en meningsmåling utført for NRK falt til 29,7 prosent.

For oss er Ap’s fall det mest overraskende. Fra januar i fjor til nå har Ap falt fra 40,4 prosent, og det betyr (med samme valgoppslutning) at Ap i denne perioden har mistet 300.000 velgere.

Fallet på NRK-målingen var på ikke mindre enn 4,9 prosentpoeng. Samtidig økte Høyre med 2,5 prosentpoeng til 25 prosent og FrP falt med ett prosentpoeng til 16,3 prosent.

Det mest bemerkelsesverdige er at de velgere som har forlatt Ap, ikke har gått til SV. Trolig sitter de på gjerdet. Tidligere har mange vandret til FrP, men ikke i denne målingen.

Utviklingen er et stort nederlag for partileder Jonas Gahr Støre, og han så tydelig sliten ut da han måtte kommentere nedturen for NRK.

Det er mindre enn halvannet år til valget i 2017, og mange hadde jo trodd at dette ville bli en parademarsj for Ap og Gahr Støre, men slik blir det ikke.

Statsminister Erna Solberg kan ha et berettiget håp om en ny periode på fire år.

Jonas Gahr Støres forklaring på Ap’s nedtur er at det siste halvåret har vært spesielt, med «brede forlik» på Stortinget, noe som «har vært et riktig valg i en ekstraordinær situasjon» (Dagsavisen).

Disse forlikene har, ifølge Gahr Støre, fortrengt andre viktige saker som økte forskjeller og økt arbeidsledighet.

Knapt noen er uenig i at asyl- og flyktningpolitikken har dominert det politiske bildet, og spesielt har dette gavnet FrP, men FrP har faktisk falt litt tilbake, etter å ha snust på 18-tallet.

For Ap og Jonas Gahr Støre kan problemet med velgerne ha startet allerede under landsmøtet våren 2015, da Gahr Støre lovet velgerne at Norge skulle ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger.

Forliket i Stortinget endte på 8.000 over tre år, men mange har nok ment at Gahr Støre med dette utspillet viste en for stor vilje til å ta imot flyktninger.

Etter hvert forsøkte Gahr Støre å korrigere dette bildet ved å reise til grensestasjonen ved Storskog, hvor mer enn 5.000 flyktninger passerte på kort tid, og Gahr Støre proklamerte der at regjeringen gjorde altfor lite altfor sent.

Det hjalp neppe mye. Velgerne tror nok at regjeringen vil føre en strengere asylpolitikk enn opposisjonen vil.

Faktisk er det slik at Ap er mer på linje med regjeringen enn det de såkalte samarbeidspartiene KrF og Venstre er. Begge disse partiene opptrer nå som om de angrer på de to inngåtte forlikene.

Her har Jonas Gahr Støre en vanskelig vei å gå. En streng, men rettferdig asylpolitikk, gir neppe flere velgere enn det regjeringen får for sin asylpolitikk, og asylproblemet vil ikke bli borte før valget i 2017. Det vil være der hver eneste dag.

Ap’s viktige saker blir derfor økt arbeidsledighet og statens økonomi i en tid med lav og fallende oljepris.

Ingen velgere vil tro at regjeringen har noe som helst med oljeprisen å gjøre, men det kan bli et stort politisk spørsmål om Ap eller regjeringen har mest troverdighet når det gjelder arbeidsplassene.

Lykkes ikke Ap med agitasjonen her, er valget i 2017 tapt.