Næringsliv

Svensk helsegigant snuser på norske barnehager

Aleris sykehus i Oslo. Foto: NTB Scanpix.

Aleris sykehus i Oslo. Foto: NTB Scanpix.

Artikkel av:  Redaksjonen
19. mars 2017 - 11.59

(Kapital): Den store private helseaktøren Aleris vil inn i det norske barnehagemarkedet. Aleris, som er eid av Wallenberg-familiens investeringsselskap Investor AB, har 3.500 ansatte i Norge, og driver alt stort innenfor sykehus og medisinske tjenester, barnevern, sykehjem og omsorgsboliger. Nå vil Aleris også eie og drive barnehager her til lands, skriver Kapital.

– Vi er helt i startgropa, men vi har et mål om å bli en betydelig aktør innen barnehager i Norge. Men vi skal gjøre det på en skikkelig måte, og bruke den tiden vi trenger for å være sikker på at vi leverer kvalitet, sier Svein Arne Rosland, som er direktør for barnevern for Aleris i Norge, til Kapital. 

Rosland er også oppført som daglig leder i det helt nyopprettede selskapet Aleris Barnehage AS. Med seg der har han en prosjektleder som nå skal prøve å finne en lønnsom vei inn i norske barnehager.

– Hvorfor vil dere inn i barnehagemarkedet i Norge?

– Vi jobber allerede innenfor andre deler av helse og omsorg i Norge. Og vi ønsker å benytte det fagmiljøet og den kompetansen vi har i Aleris til å tilby barnehager som er helsefremmende og hvor vi har en god sosialfaglig kompetanse i bunn, svarer Rosland over Kapital, og legger til:

– Vi arbeider mye med barnevern, og har barnevernfaglig kompetanse, sosialfaglig kompetanse og helsefaglig kompetanse i systemene våre allerede.

Rosland mener derfor at Aleris har noe unikt å tilby som de andre privateide aktørene ikke har.

Med totalt 2,4 milliarder kroner i omsetning i Norge i 2015 er det klart at Aleris ikke satser på et nytt forretningsområde uten tro på at det kan bli en ganske stor butikk etter hvert. De største privateide, kommersielle barnehagekjedene i Norge omsetter for mellom 800 millioner og 2,0 milliarder kroner i året.

I en artikkel i Kapital nr. 4/2017 skrev Kapital om hvordan det private barnehagemarkedet i Norge nå kjedifiseres. Fire store privateide kjeder har vokst kraftig de siste årene gjennom å kjøpe en rekke mindre enkeltstående barnehager. Spørsmålet til Aleris blir derfor om de vil prøve å kjøpe en av de fire store, eller om strategien er å bygge seg opp gjennom å kjøpe mange av de mindre, private barnehagene? En tredje strategi kan være å kjøpe barnehager fra kommuner som ønsker å privatisere alle eller noen av sine kommunale barnehager.

– Vi vurderer helt klart å kjøpe barnehager. Men det må passe inn i hvordan vi tenker å drive barnehager. Det finnes også fortsatt kommuner som er interessert i å utvikle helt nye prosjekter i samarbeid med private. Vi er i dialog med kommuner for å sondere mulighetene for samarbeid, sier Rosland til Kapital. 

Aleris har ikke vært i kontakt med noen av de fire store private barnehagekjedene til nå, ifølge Rosland.