Næringsliv

John Carew krever millioner

John Carews bygårdssalg er nå på vei til retten.

Artikkel av:  Redaksjonen / Kapital
16. april 2017 - 09.23

(Kapital): Den tidligere profesjonelle fotballspilleren John Carew og hans agent Per Flod krever nå erstatning av bergenseren Kjell Rennestraums eiendomsselskap Regnbyen Eiendom 2 etter det havarerte bygårdssalget i Bygdøy allé.

Søksmålet kommer etter at Carew og Flod måtte gjennomføre et dekningssalg av den fasjonable bygården fordi bergenseren aldri bladde opp kjøpesummen på 126 millioner som var avtalt mellom partene.

Partene har tidligere møtt hverandre i forliksrådet, uten at det møtet endte med en avklaring. Nå er saken berammet i Oslo tingrett i slutten av mai.

– Vi kan bekrefte at det er fremsatt krav om erstatning og at saken står for domstolen. Vår klient bestrider kravet. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentarer, skriver advokat Toralf Wågheim, som er advokat for Rennestraum, i en sms.

Kjører søksmål

Det er Carew og Flods private aksjeselskaper, aksjeselskapet John Carew og aksjeselskapet Advokat Per Arne Flod som har tatt ut søksmålet mot Regnbyen Eiendom 2.

Hverken Wågheim eller advokat Ole Johan Stensli i advokatfirmaet Ro Sommernes, som representerer Carew og Flod, vil opplyse hvor stort beløp Rennestraum kreves for. Men etter det Kapital har grunn til å tro, ligger beløpet på rundt seks millioner kroner, ettersom gården fjor sommer ble solgt til Lillestrømselskapet Øie Eiendomsutvikling for 120 millioner kroner.

– Vi kjører et søksmål, og detaljene i saken tar vi i retten, sier Stensli.

Feil og mangler

Rennestraum har skapt mye trøbbel for Carew og Flod. For ikke nok med at han aldri bladde opp kjøpesummen sommeren 2015: Våren 2016 sendte han en melding til flere etater i Oslo kommune der han påpekte en rekke feil og mangler ved gården.

Blant annet gjorde han Plan- og bygningsetaten oppmerksom på at det i de tre øverste etasjene i bygget leies ut 21 leiligheter på kortidsutleie uten noen minimums- leietid.

Rennestraum mente gården manglet godkjennelse for en slik virksomhet. Plan- og bygningsetaten var helt enige, og slo fast at virksomheten var ulovlig.

Rennstraum meldte også fra til Brann- og redningsetaten om at bygget hadde dårlig brannsikkerhet og manglet rømningsveier. Bergensinvestoren har overfor Kapital tidligere hevdet at disse forholdene var årsaken til at han ikke gjorde opp kjøpesummen.

– Jeg har ikke betalt fordi eier ikke leverer det de skulle levere. Jeg kjøpte bygget som et leilighetshotell. Jeg fikk lagt frem leiekontrakten med Oslo Apartments, og i den leiekontrakten står det at huset skal brukes som leilighetshotell og bare det, opplyste Rennestraum til Kapital i fjor.

Pen gevinst

Flod og Carew har på sin side ment at alle forpliktelser i avtalen var innfridd ved oppgjørets time. Flod har tidligere antydet overfor Kapital at Rennestraums innsigelser til kommunen, som altså kom lenge etter at salget skulle vært oppgjort, er et forsøk fra bergenseren til å komme seg unna et erstatningssøksmål.

– I ettertid har Kjell Rennestraum sendt en rekke lange brev til forskjellige etater, åpenbart for å få noen til å gi ham noe som kan brukes til å fri hans selskap fra et mulig erstatningssøksmål, hevdet Flod til Kapital i fjor vår.

Regnbyen Eiendom 2 hadde ved utgangen av 2015 negativ egenkapital på nesten fire millioner kroner. Men det heleide datterselskapet, Phønix, har en meget solid balanse med en egenkapital på nesten 14 millioner kroner.

Carew og Flod kjøpte gården for 82 millioner kroner i 2010, så uansett utfall av erstatningssaken har de to hatt en pen gevinst på eiendomstransaksjonen.

Plan- og bygg

Samtidig som Carew og Flod går til sak mot Rennestraum, fortsetter striden mellom den nye eieren av bygården og Plan- og bygningsetaten.

Mens kommunen mener at kortidsutleien minimum må være på tre måneder, argumenterer Øie Eiendomsutvikling for at utleie på minimum to ikke utgjør søknadspliktig bruksendring. Kommunen har tidligere truet med å ilegge eiendomsselskapet en mulkt på 50.000 kroner hvis det ikke følger kommunens pålegg. Nå er klagesaken oversendt Fylkesmannen i Oslo.

– Vi har ikke mottatt mulkt, siden saken fortsatt er til behandling. Hverken vi eller våre rådgivere er enig i kommunens tolkning av regelverket. Vi er svært godt fornøyd med kjøpet uavhengig av utfallet i saken, men ser frem til å få en endelig avklaring i saken, opplyser daglig leder i Øie Eiendomsutvikling til Kapital.

Rennestraum ønsker ikke å gi noen kommentar til Kapital om hvorvidt Plan- og bygningsetatens krigføring mot den nye eieren styrker hans sak i den kommende erstatningssaken.

– Jeg kjenner bygget og er fornøyd med konklusjonen til Oslo kommune, opplyser Rennestraum i en epost.

Sørenga-kjøp

Ifølge Dagens Næringsliv kjøpte John Carew nylig to leiligheter på Sørenga for til sammen over 40 millioner kroner.

I 2009 kjøpte han en leilighet på Skillebekk for 12 millioner kroner, i tillegg eier han et par mindre leiligheter i Oslo.

Etter Carew la fotballskoene på hyllen, har han blant annet satset på en karriere som skuespiller. Han er nå aktuell som actionhelten “Felix Frost” i storfilmen “Black Frost” som skal bli Norges dyreste film til nå med et budsjett på 200 millioner kroner. Her kan det bli jobb i mange år fremover for den nybakte actionhelten, ettersom “Black Frost” er tenkt som en trilogi.