<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapt 107 milliarder dollar på Russland-exit

Omtrent 1.000 bedrifter har trukket seg ut av Russland etter at de invaderte Ukraina i 2022. Det har ført til milliardtap.

    Publisert 28. mars 2024 kl. 16.36
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 206 ord
    MASSIVE TAP: Etter at Russland invaderte Ukraina i 2022, har rundt 1.000 utenlandske bedrifter trukket seg ut av landet.  Foto: NTB

    En analyse gjort av Reuters viser at utenlandske selskaper har tapt omtrent 107 milliarder dollar, rundt 1.158 milliarder kroner gitt dagens kurs, i nedskrivninger og tapte inntekter etter utvandringen fra Russland.

    Ifølge Reuters har en tredjedel av tapet kommet etter august i fjor. 

    «Selskaper som fortsatt sikter mot å trekke seg ut av Russland sannsynligvis møte ytterligere vanskeligheter, og må akseptere større nedskrivninger og tap» sa Ian Massey, sjef for Corporate Intelligence, hos det globale risikokonsulentfirmaet S-RM.

    Så langt i år har salg av eiendeler hos Shell, HSBC, Polymetal International og Yandex NV blitt solgt, til en sum på nesten 10 milliarder dollar med en rabatt på opptil 90 prosent. Forrige uke sa også franske Danone at de hadde fått godkjent salg av deres russiske eiendeler, som førte til et tap på 1,3 milliarder dollar.

    Siden Russland invaderte Ukraina i 2022 er det omtrent 1.000 utenlandske selskaper som har trukket seg ut av landet. For Norges del inkluderer dette blant annet Wallenius Wilhelmsen , Orkla , Equinor , Jotun  og Yara.

    Ifølge Reuters så er det fortsatt flere utenlandske selskaper som driver virksomhet i Russland, inkludert Mondelez International, PepsiCo, Nestle, Unilever og Reckitt.