Personlig økonomi

HP-toppens råd: - Vær en entreprenør

Selv om du er fast ansatt bør du tenke som en entreprenør, mener HP-topp Gabi Zedlmayer.

Gabi Zedlmayer - Foto - HP

Gabi Zedlmayer - Foto - HP

Artikkel av: Stein Ove Haugen
31. mai 2013 - 10.19

- Jeg har skapt min egen jobb, sier tyske Gabi Zedlmayer, Vice President for Social Innovation i HP.

Med en slik tittel er det kanskje ikke overraskende at hun er en proaktiv og innovativ dame som vet hva hun vil ha, og jobber hardt for å få det.

Og du må ha skapt en av de mest interessante jobbene i verden?

- Ja, det tror jeg virkelig, humrer Gabi.

HP satser bredt på sosial innovasjon rundt om i verden. De jobber for å skape effektive løsninger innen både helse, miljø og utdanning som skal komme samfunn til gode.

- En ting er å jobbe med sosial innovasjon for en sportsbutikk eller et klesmerke. Det å ha denne stillingen i HP er noe eget. Vi har PC'ene, skriverne, frontend og backend, software-ekspertisen og så videre. Dette er helt unikt.

Sterk interesse

Familien Zedlmayer bor i Tyskland, men Gabi befinner seg stort sett i Zürich. Det vil si når hun ikke reiser hele verden rundt. HegnarKvinner treffer Gabi mens hun er på en dagstur til Oslo. Før dette har hun vært i Finland og før det igjen - Haiti.

- Når du reiser til Haiti får du virkelig se hva fattigdom er. I mange av de fattige afrikanske landene ser man antydning til forbedringer, men i Haiti har de blitt rammet gang på gang. De har gått fra jordskjelv til kolerautbrudd, forteller hun.

Med utdannelse fra Universitetet i Miami fikk Gabi først jobb i Compaq. Der drev hun med forskning, strategi og markedsføring.

- Det var da jeg holdt på med markedsføring jeg innså at noe av budsjettet burde bli brukt til såkalt «cause marketing». Så vi investerte i blant annet innovative utdannelsesprogram. Det var mens jeg holdt på med dette jeg forstod at jeg hadde en sterk interesse for området.

Da Compaq fusjonerte med HP, innså Gabi at det var sosial innovasjon hun ville jobbe med i selskapet. I 2009 ble drømmejobben en realitet.

- Jeg har virkelig jobbet for å få denne stillingen. Og jeg tror at det arbeidet vi gjør innen sosial innovasjon kan være med på å forandre verden, sier hun.

- Med nettskyen og økt mobilitet kan man nå mennesker på en måte som ikke har vært mulig tidligere. Det er veldig spennende og betydningsfullt.

Viktig for omdømme

Sosial innovasjon er også i HP-gründerne Bill Redington Hewlett og Dave Packards ånd, mener Gabi.

- Mange bedrifter har de siste 10-15 årene forstått at det er smart å ta et aktivt samfunnsansvar, og at det er en viss risiko forbundet med å ikke gjøre dette. Ofte er det fordi de tråkker i salaten at de innser det. Det som gjør HP annerledes, er at Dave Packard allerede på 40-tallet sa han at han ønsket å skape verdier, ikke bare for investorene, men også for samfunnet. Med andre ord er ikke dette noe nytt for oss, det er i selskapets «DNA».

Hvor viktig er slikt arbeid for HPs omdømme?

- En bedrift ønsker alltid å tiltrekke seg talentfull arbeidskraft, og den nye generasjonen stiller strengere krav. Dyktige, unge mennesker vil ikke jobbe for selskapet ditt dersom de ikke er enige i verdiene dine. Og man lever ut sine verdier, det er ikke nok å skrive dem ned på et papir!

I tillegg er sosial innovasjon en utmerket måte å skaffe nye prosjekter, understreker HP-toppen.

- Man får virkelig demonstrert hvilke muligheter som ligger i teknologien vår. Et tredje moment er at vi betrygger kunder ved at vi for eksempel vinner priser for arbeidet vårt, og dermed har mye å vise til, forklarer Gabi.

Hun hevder også at synet på sosial innovasjon i samfunnet har endret seg.

- Vi ser at både frivillige organisasjoner, myndigheter, farmasøytiske selskap og liknende virkelig begynner å forstå hva slikt arbeid innebærer og hvilke muligheter det kan gi.

Spennende tid

Et prosjekt Gabi trekker frem er HPs arbeid i Kenya med HIV-smittede barn.

- Det har tidligere kunnet ta fire til fem måneder å finne ut om et barn har HIV. Ved hjelp av HPs teknologi kan disse resultatene bli sendt til klinikkene på svært kort tid, noe som bidrar til å redde liv.

I de afrikanske landene der HP gjennomfører programmet skaffer IT-selskapet seg et «navn».

- Dermed vil stadig flere vil samarbeide med oss, sier Gabi.

Det er imidlertid ikke bare sosial innovasjon som er viktig for Zedlmayer. Hun har også ledet HPs kvinneråd, som HPs Norgessjef Anita Krohn Traaseth styrer i dag. Rådet ble etablert i 2010, og har 17 medlemmer fra ulike nasjoner. Målet er å fremme kvinnelige talenter i Hewlett-Packards virksomheter i Europa, Midtøsten og Afrika.

- Jeg tror alle forstår at dette er en veldig spennende tid for kvinner, sier hun, men poengterer:

- En jobb er ikke bare en jobb i fremtiden. Statistikk viser at 80 prosent av high school-studenter i USA i dag vil ende opp i jobber som foreløpig ikke eksisterer. Bare for 10-15 år siden kjente man ikke til mange av de jobbtitlene som er vanlige i 2013. Derfor må unge som skal inn i arbeidslivet evne å stadig omstille seg. Særlig kvinner må forstå hvordan de kan bruke teknologi til å komme seg opp og frem.

Klarer de dette vil det være svært gode utviklingsmuligheter for dem, mener Gabi.

- I de voksende økonomiene bruker unge mennesker teknologi, ikke bare til å kommunisere og underholde seg, men til å endre samfunnet. Og kvinner er kanskje ekstra gode på å forstå behovene rundt seg. Jeg ser virkelig en lysende fremtid for kvinner.

Positiv til fremtiden

Silicon Valleys største IT-selskap domineres av stadig flere kvinner. Du har Marissa Mayer i Google, Sheryl Sandberg i Facebook og deres egen Meg Whitman. Er dette bare «show off» eller er det et klart signal om at IT-sektoren er i endring?

- Jeg mener dette er fremtiden. Men kvinner trenger fremdeles støtte, og de trenger særlig å støtte hverandre. Det vi lærer og erfarer må vi dele videre. Selv er jeg mentor for flere kvinner, og det jeg erfarer er hvor mye jeg selv lærer av dette. De unge har oppfattet ting som jeg ikke har fått med meg. Gjennom samarbeidet med dem holder jeg meg oppdatert. Vi trenger mer av slikt!

Du fremstår som en person som virkelig lever din egen lære?

- Ja. Jeg går alltid etter det jeg vil ha - jeg er ikke redd for å be om det. Denne holdningen har nok noe med min oppvekst å gjøre. Jeg har tre eldre søstre, en yngre bror og en yngre søster. Når du er født som den fjerde jenta og en gutt følger etter deg, så er du ikke akkurat sentrum for oppmerksomheten. Det rettes mot gutten, eller den yngste og den eldste. Dermed lærer du deg at du må be om det du har behov for! Slik har jeg blitt. Og hvorfor skal jeg spørre sjefen min hva jeg er god på, og ikke? Er det ikke jeg som skal fortelle han det?

Gabis tips til alle som vil opp og frem:

- Vær en entreprenør. Selv om du skaffer deg en vanlig jobb, så tenk som en entreprenør. Forklar sjefen din hvordan jobben din burde være og hva stillingen bør inneholde. Diskuter ideer. Hvorfor skal du måtte begrense deg?

- Rett deg opp i ryggen, vit hva du har å bidra med, og ha selvsikkerhet. Selvsikkerhet er helt nødvendig og kritisk for alt vi gjør.

- Det er ingen grunn til å skjule det du får til. Hvis du er fornøyd, så si det, og vær stolt!

- Når du deltar i nettverkssamlinger så tenk strategisk og snakk med de du mener det vil være smart å kjenne. Du er ikke nødt til å småprate med alle.

- Hvis du ikke har en mentor, så kopier alle de ansatte i bedriften som du mener gjør en særlig god jobb. Også om det er på andre områder enn du holder på med.

- Fortsett å investere i deg selv og lær nye ting. Vær alltid bevisst på hvorfor arbeidsgiveren din skal fortsette å velge deg i stedet for en annen kandidat. Kvinner må særlig ta dette innover seg.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK