Personlig økonomi

Sjo økte i Borregaard

Jarle Sjo har økt i to aksjer, og solgt seg ned i en tredje. Her er hans favoritter akkurat nå.

Jarle Sjo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Jarle Sjo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. november 2015 - 12.54

Odin Norge og ansvarlig forvalter Jarle Sjo leverte i oktober en avkastning på 3,3 prosent.

Dermed havnet han bak referanseindeksen Oslo Børs Fondsindeks, som klatret 6,4 prosent denne måneden.

Aksjene som gikk best var Yara, Tomra, Statoil og Gjensidige. Borregaard, Sparebank 1 SR-Bank, DNB og Ekornes trakk ned.

Foran markedet i årVed utgangen av oktober var Sjo litt bak markedet, men per 6/11 hadde fondet sneket seg forbi, og lå foran referansen med 8,9 vs. 8,7 prosent.

Odin Norge har dermed, som et av få aktive, norske aksjefond, slått markedet så langt i år.

- Grunnen til at det er krevende å slå indeks i år er at mange av de store selskapene i indeks har gjort det bedre enn markedet, akkurat slik vi opplevde det i 2011, skriver Sjo i oktober-oppsummeringen.

Overvekt i de store er hardtHan viser til at aksjefond har ulike begrensninger på hvor mye det kan eie i et selskap.

- Fond kan ikke ha mer enn 10 prosent av midlene investert i ett selskap, og alle posisjoner over 5 prosent kan ikke overstige 40 prosent av fondets verdi.

- Det er derfor vanskelig å ha stor overvekt i de fire største selskapene (som hver vekter 9,5 prosent av indeks), forklarer forvalteren videre.

De siste 12 månedene ligger Sjo langt foran, med 13,1 vs. 7,1 prosent avkastning.

Over tre år har Odins norske aksjefond en gjennomsnittlig årlig avkastning på 12,1 prosent, det samme som referansen.

Økte i BorregaardOdin Norge-forvalteren valgte i oktober å kjøpe seg ytterligere opp i Borregaard. Aksjen falt kraftig i kjølvannet av kvartalstallene, og Sjo grep sjansen.

- Vi kjøpte mer aksjer i Borregaard etter kvartalsrapporten. Markedet ble nok skuffet over at lignin-resultatene ikke var bedre.

- Justert for tap på sikringskontrakter er resultatene etter vår oppfatning gode, og vi er trygge på at selskapet vil fortsette å skape verdier for aksjonærene fremover, sier Sjo til Hegnar.no.

Han kjøpte seg også opp i DNB i måneden som gikk, mens eksponeringen i Gjensidige ble redusert.

Spår høye laksepriserVidere ser Sjo for seg at de gode tidene fortsetter i laksesektoren.

- Tilbudet av laks forventes å være begrenset fremover. Ifølge Marine Harvest vil tilbudet ikke vokse neste år. Etterspørselen etter laks stiger ca. fire prosent, så mye tyder på at prisene vil holde seg høye fremover, skriver han i oktober-oppsummeringen.

Snittprisen for 2015 ser ut til å bli på over 40 kroner kiloen, den høyeste prisen markedet har hatt på mange år.

- Dette har ført til en reprising av sektoren i det siste, og flere argumenterer nå for at sektoren fortjener høyere verdsettelse ettersom industrien har fått en mer kontrollert tilbudsside, holder Sjo frem.

Har 11 prosent i laksForvalteren peker likevel på at aktørene sliter med lus, og at kostnadene stiger som følge av økt behandling.

- Marine Harvest sa i forbindelse med kvartalsrapporten at lus er industriens største utfordring akkurat nå. Selv om lakseprisene er opp, har økte kostnader ført til at driftsresultat per kilo laks er uforandret de siste årene, fortsetter han.

Odin Norge er eksponert mot både Marine Harvest og Salmar, og har litt over 11 prosent av fondets midler investert i sektoren.

Fokusert porteføljeOdin Norge sitter igjen med i alt 25 investeringer etter å ha gått gjennom en kraftig slankekur, og må karakteriseres som nokså fokusert i forhold til mange andre norske aksjefond.

Odin Norges fem største posisjoner per 31/10 var Yara (9,8 prosent), DNB (9,1 prosent), Marine Harvest (7,1 prosent), Borregaard (6,3 prosent) og Tomra (4,8 prosent).