Politikk

Grunnfjellet forvitrer for KrF

Situasjonen er alvorlig for Kristelig Folkeparti, mener valgforsker Bernt Aardal som ikke blir overrasket om partiet havner under sperregrensen.

Dagfinn Høybråten - Foto: Scanpix

Dagfinn Høybråten - Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
27. september 2010 - 06.16

- Det er ingen naturlov som sier at KrF ikke kan falle under sperregrensen, sier Bernt Aardal til Vårt Land.

KrF fikk bare 5,5 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2009, noe som var historisk dårlig. Ett år senere fortsetter kurven å peke nedover. Et gjennomsnitt av ni meningsmålinger i september viser en oppslutning på bare 4,5 prosent.

- Situasjonen er svært alvorlig. Det skal ikke så store forskyvninger til før partiet er under sperregrensen, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

- Størrelsen på grunnfjellet har ikke forandret seg så mye. KrFs problem er at denne gruppen er blitt mindre trosfast, sier valgforskeren.

Han viser til at rundt 50 prosent av dem som i 2001 ble definert som «kristne velgere» stemte på KrF. I 2005 var tallet 24 prosent. Siden har tallet sunket ytterligere.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim mener det ikke er noe poeng å snakke om KrFs grunnfjell lenger.

- Velgerne blir stadig mer troløse, også KrFs. Det finnes ingen annen nedre grense for partiet enn null. Situasjonen er alvorlig, ja, svært alvorlig, sier han. (©NTB)