Politikk

Frykter 1.000 døde i jordskjelv i Tyrkia

Mellom 500 og 1.000 mennesker kan ha mistet livet i flere jordskjelv i det sørøstlige Tyrkia søndag.

Foto: Scanpix/AP

Foto: Scanpix/AP

Artikkel av: NTB
23. oktober 2011 - 18.00

Et kraftig jordskjelv med styrke 7,2 inntraff rundt klokken 13 like nord for byen Van i det sørøstlige Tyrkia. En time senere kom et etterskjelv med styrke 5,6. Senere kom det også en rekke andre etterskjelv.

Det første skjelvet er det kraftigste på minst ti år i Tyrkia, ifølge CNN.

Mange dødeMellom 500 og 1.000 mennesker har trolig mistet livet i skjelvene, ifølge Kandilli-instituttet i Istanbul, som forsker på jordskjelv.

Visestatsminister Besir Atalay sier rundt ti bygninger har kollapset i Van. En av dem skal være en blokk med sju etasjer, og det var søndag ettermiddag uvisst hvor mange mennesker som kan være fanget inne i ruinene.

Redningsarbeidet er i gang på stedet, ifølge tyrkiske medier. Rundt 50 sårede er blitt brakt til sykehuset i Van.

Bygninger kollapsetRundt 25- 30 bygninger skal også ha rast sammen i det nærliggende Ercis-distriktet.

- Det er så mange døde. Flere bygninger har kollapset. Vi trenger hjelp omgående, vi trenger leger, sier ordfører Zulfikar Arapoglu, ifølge BBC.

Landets statsminister Recep Tayyip Erdogan bekrefter ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia at det er rapportert om store materielle ødeleggelser. Han skulle fly til området søndag ettermiddag.

Utsatt for jordskjelvTV-bilder viste ødelagte bygninger og kjøretøy og redde innbyggere som løp ut i gatene i Van. Byen har omkring 380.000 innbyggere.

Over 17.000 mennesker omkom i et omtrent like kraftig jordskjelv i 1999, i de tett befolkede områdene nordvest i landet.

Det siste større jordskjelvet som rammet Tyrkia, kom i mars 2010. Da mistet minst 51 mennesker livet og rundt 100 ble skadd i et skjelv øst i landet.