Politikk

Jevgenia er morens fremste håp

Den politiske forfølgelsen av Julia Timosjenko har snudd opp ned på datterens liv.

Jevgenia Timosjenko - Foto - Scanpix

Jevgenia Timosjenko - Foto - Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
6. juni 2012 - 09.16

- Kampen er ikke baret et forsøk på å bli hørt av verden som min mors budbringer, slik at sannheten blir kjent. Men jeg kjemper også for å få løslatt andre politiske fanger som er torturert og som ikke får sine medisiner, sier Jevgenia Timosjenko til Aftenposten.

Etter å ha studert statsvitenskap ved prestisjetunge London School of Economics, flyttet hun tilbake til Kiev for å starte en italiensk restaurant og lede en veldedighets organisasjon for barn. Men rettsforfølgelsen av hennes mor har snudd opp ned også på Jevgenia Timosjenkos liv.

Hun er gift med den britiske rockemusikeren Sean Carr. Under rettssaken satt hun ofte ved morens side. Etter fengslingen har hun blitt morens mest synlige støttespiller på den globale arena.

Blant annet har hun møtt den tyske kansleren Angela Merkel, som nylig kalte Ukraina et diktatur, USAs utenriksminister Hillary Clinton og amerikanske senatorer. Nå håper hun at det politiske presset skal redde moren.

- Bare hvis det politiske presset forblir på dette nivået kan vi håpe på en endring. Derfor er vi - jeg, min mor, opposisjonsledere og de i fengsel - veldig takknemlig for støtten fra det demokratiske Vesten, sier Timosjenko til Aftenposten.