Politikk

Iran nekter for å ha brutt atomavtalen

Iran avviser at de har brutt atomavtalen med Vesten, etter at IAEA i forrige uke påpekte at landets lager av tungtvann nå har oversteget det som er avtalt.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
19. november 2016 - 07.47

I henhold til atomavtalen fra 2015 har Iran lov til å ha opptil 130 tonn med tungtvann på lager og må selge unna det som overstiger dette.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) påpekte i forrige uke at lageret av tungtvann nå så vidt har oversteget det avtalte, men iranske myndigheter aviser at dette er et brudd på atomavtalen og sier at det forhandles om salg.

– Iran har oppfylt sine forpliktelser når det gjelder lagrene av tungtvann, sier en talsmann for landets atomenergibyrå, Behrouz Kamalvandi, til den iranske TV-stasjonen IRIB.

– Vi er pålagt å selge alt som overstiger 130 tonn og har til nå solgt 70 tonn. Forhandlinger om å selge resten er nå underveis med flere land, særlig europeiske, sier han.

Tungtvann er i seg selv ikke radioaktivt, men kan benyttes i visse typer atomreaktorer, som igjen kan produsere plutonium som kan benyttes i atomvåpen. (©NTB)