<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SKOENE: Berluti wholecut oxford. Foto: Berluti

Skoene som lever lenger enn deg

De er dyre, nesten ingen av vennene dine har dem, og du må huske å nevne dem i testamentet. Her er skoene som lever lenger enn deg.

Publisert 16. des. 2021 kl. 18.57
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 733 ord

Det finnes toppmodeller for alt, også blant sko. Dette er skoene fra aller øverste hylle som åpner både øynene og lommeboken på vidt gap. Samtidig er de blant de beste parene sko som kan kjøpes for penger. Du blir garantert fornøyd, og ikke usannsynlig vil du kunne gi dem videre til neste generasjon – forutsatt at du tar vare på dem.

HOLDBAR: Alden Straight tip Blücher Oxford. Foto: Alden

Cordovan - Alden

Alden har ene og alene holdt amerikanerne inne i varmen blant luksussko i nesten 130 år. Skoene er rundere og mindre prangende enn smale italienere eller korpulente briter. Det er selvsagt snakk om sko, og det er en grunn til at Alden finnes overalt.

Hvilken modell?

Shell Cordovan fra Alden er eksempelet på hvor holdbart lær faktisk kan være. Skinnet er hentet fra hestens hekk, og er i utgangspunktet vinrødt. Læret Alden bruker tar seks måneder å behandle, noe som gjenspeiler seg i prisen. Læret trenger forøvrig å stelles, ved at man gnir det inn med eksempelvis et oljet hjorteben.

  • Pris: 6.100 kroner.
TOPPMODELL: John Lobb Dobbel Monkstrap Foto: John Lobb

Dobble monkstraps - John Lobb

Å finne tilbake til røttene av en trend er ikke alltid like lett, men i munkeskoenes tilfelle er det ganske grei skuring. John Lobbs hegemoniske rolle i dette markedet er kjent. Skoens toppmodell er fra Lobb, ettersom den treffer ankelen akkurat høyt nok og skotuppen akkurat langt nok fremme. 

Hvilken modell?

Lobb lager din favorittskodesigners favorittsko. Selskapet inspiserer læret så nøye at det får de mest pirkete til virke late, ettersom hver sko gjennomgår 190 ulike prosesser. Alt er sett over og godkjent av noen av verdens best trente hender.

  • Pris: 9.300 kroner.

Wholecut - Berluti

Pariserne i Berluti er kjent for nærmest kunstaktig tilnærming til sko, med kompleks finish og håndsydde sting, og en noe smalere tupp for en litt skarpere utseende. Dette er en statment-sko, pålitelige og et vitne om at sexy ikke kun er forbeholdt damer i høye heler.

Hvilken sko?

Helkuttede sko er laget av én hel bit med lær, ingen overflødige lapper, og er kun sydd med én enkelt søm i hælen. Skoenes minimalistiske utseende gjør dem også til de mest pyntede skoene i dette utvalget.

  • Pris: 14.800 kroner
ANVENDELIG: Crockett & Jones semsket oxford. Foto: Crockett & Jones

Crockett & Jones - Semsket Oxford

Dersom du ser deg om i en landets bedre skobutikker og skoen sier «Made in England» og er polert med perfeksjon, er skoene sannsynligvis fra Crocket & Jones. Merket er skoenes greatest hits-plate for menn, med semsket oxford med tåkappe som beste låt. Familieselskapet fra Northampton har laget sko siden 1879. Ta vare på dem, og de vil vare lengre enn deg.

Hvilken sko?

Goodyear welted. «Goodyear welted» innebærer at overlæret er sydd og sementert til sålen, ikke klistret på med billig lim. Dette gjør at skoen fungerer langt bedre i regnvær, og ved behov, kan du bytte såle ved å sende dem tilbake.

  • Pris: 6.280 kroner.

Church’s - Wingtip

KLASSISK: Church's Wingtips. Foto: Church's

Hver eneste skomaker og mødrene deres lager wingtiper. Church’s er best, fordi de kombinerer flashy perforering og nyanser med klassiske konturer. Dette er en klassiker, og vil aldri gå av moten de neste 60 årene.

Hvilken sko?

Bench Made. Hvorvidt en sko er «bench-made» som vil si å lage skoen for hånd ved en arbeidsbenk kontra masseproduksjon, er det som skiller proffene fra amatørene. Litt som klassiske hits skiller seg fra one-hit-wonders. Jo bedre sømmene er sydd for hånd, jo lengre varer skoen.

  • Pris: 6.100 kroner.
LOAFERS FOR LIVET: Salvatore Ferragamo - Penny Loafers. Foto: Salvatore Ferragamo

Salvatore Ferragamo - Penny Loafers

Loafers er de mest uformelle av alle dressko. Hvordan har det seg da at Ferragamo innehar fem av de mest stilfulle, luksuriøse skoene som finnes? Enkelt. De er perfekt balansert, innehar tyndge nok til å bære en dress, men er også enkle nok til at du kan bruke dem med shorts.

Hvilken sko?

Italiensk lær. Sko, mer enn noe annet i skapet, får seg en trøkk. Og italinerne vet at jo bedre læret du bruker til å begynner med, desto bedre ser de ut med skoens alder og bruk. Over tid skilles overlæret og sålen i billige skoene seg, mens investeringssko - i likhet med vin og Harry Dean Stanton - blir bare bedre med alderen.

  • Pris: 5.050 kroner.