<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker Solutions, Schlumberger og Subsea 7 danner oljeservicegigant

ONS, STAVANGER: Tre oljeservicekjemper slår sammen subseavirksomhetene. Aker Solutions får ut 6,8 milliarder og bokfører storgevinst. Subsea 7 spytter inn tre miliarder.

Publisert 30. aug. 2022 kl. 13.36
Oppdatert 30. aug. 2022 klokken 16.46
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 843 ord

   

Samtidig som den globale olje- og energiindustrien møtes på oljemessen i Stavanger kan tre sentrale aktører nå melde at de slår seg sammen innen subsea.

Det nye selskapet vil ha rundt 9.000 ansatte verden over.

– Dette er ikke noen ny ide. I over ti år har det vært en erkjennelse at det har vært overkapasitet i denne delen av subsea-markedet. De fire store aktørene, FMC, Baker Hughes, Schlumberger og Aker, har egentlig hatt samme utgangspunkt og har innsett at en strukturell endring ville være fornuftig, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i et intervju med Finansavisen TV på oljemessen.

– Det var først nå det var mulig å gjennomføre det, poengterer Aker-sjefen og bekrefter at oppturen i næringen etter pandemien har åpnet for en slik avtale: 

– I dag er det en helt annen realisme i energidiskusjonen. Det er ikke lenger en diskusjon om hvor raskt vi kan stenge ned olje og gass, men at olje og gass er en viktig del av energibalansen i mange år fremover. Det skaper fornyede muligheter for Aker Solutions og det nye subsea-selskapet.

Se hele intervjuet med Eriksen og mer fra ONS på FA.no/TV

Får eierandel

Ifølge Aker Solutions regner partene med å frigjøre inntil 100 millioner dollar i årlige besparelser på mellomlang sikt, i tillegg til at det nye selskapet vil ha utbyttekapasitet.

– Dette felleseide selskapet vil bringe sammen verdensledende virksomheter som er unikt posisjonert for å levere subseateknologi som hjelper kundene med å forbedre utvinning og redusere samlede utviklingskostnader, sier konsernsjef Olivier Le Peuch i Schlumberger.

Det fransk-amerikanske oljeservicekonsernet Schlumberger vil sitte med 70 prosent av eierskapet i det nye joint venture-selskapet. Aker Solutions blir sittende med 20 prosent, mens Subsea 7 blir sittende med de siste 10 prosentene.

Subsea Integration-alliansen til Subsea 7 og Schlumberger vil leve videre i minst ti år via det nye selskapet.

Selger seg ned

Ifølge en børsmelding fra Aker Solutions selger Røkke-selskapet seg ned fra 40 til 20 prosent eierandel i prosessen og får utbetalt 700 millioner. Det tilsvarer at man frigjør 6,8 milliarder kroner med dagens kurs.

Til sammenligning avsluttet Aker Solutions andre kvartal med 5,0 milliarder i kontanter, eller 3,1 milliarder netto fratrukket gjeld.

Transaksjonen skal gjennomføres ved at:

  • Aker Solutions får utbetalt 306,5 millioner dollar i form av Schlumberger-aksjer for nedsalg av de første 10 prosentene
  • Aker Solutions får utbetalt ytterligere 306,5 millioner dollar i kontanter fra Subsea 7 for nedsalget av de andre 10 prosentene. Her skal 153 millioner utbetales når transaksjonen gjennomføres og de siste 153,5 millionene utbetales med renter innen 30. juni 2024
  • Aker Solutions mottar i tillegg 87,5 millioner dollar i form av en selgerkreditt fra joint venture-selskapet, som skal betales i kontanter. Halvparten skal utbetales innen ett år og resten innen to år fra transaksjonsdato.

Ifølge meldingen er det ventet at transaksjonen vil bli gjennomført i andre halvår av 2023, gitt at nødvendige godkjenninger er på plass. 

Frigjør milliarder i kapital

Frem til gjennomføringen vil de tre selskapene drive virksomhetene sine som før. Aker Solutions regner med at subsea-virksomheten deres vil generere om lag 300 millioner dollar i kontantstrøm frem til fusjonen gjennomføres mot slutten av 2023.  

Dette tilsvarer 2,9 milliarder. Til sammenligning genererte hele driften til Aker Solutions 2,8 milliarder kroner i fjor. 

De 300 millioner dollarene i kontantstrøm kommer på toppen av de 700 millionene som frigjøres ved nedsalget.

– Hva skal dere bruke kapitalen som nå frigjøres til?

– Dette gir oss muligheten til raskere og mer kraftfullt å utvikle Aker Solutions innenfor digital ingeniør- og prosjektgjennomføring i energimarkedet. Hovedformålet med transaksjonen er å akselere den utviklingen, og skape aktivietet og arbeidsplasser basert på vår sterke posisjon i Norge og utlandet.

Ifølge Eriksen var det ikke aktuelt å selge hele Aker Solutions.

– For resten av Aker Solutions ligger strategien fast. Vi får nå muligheten til å akselerere utviklingen av Aker Solutions som et digitalt ingeniør- og prosjektgjennomføringsselskap for energimarkedet. Det passer veldig godt for markedet og for Akers portefølje og strategi.

– Er det aktuelt å konsolidere verftsvirksomheten deres også?

– Vi trenger våre fire verft for gjennomføringen av det høye aktivitetsnivået på norsk sokkel de neste fem årene. Verftene er fortsatt en del av Aker Solutions og en viktig del av prosjekter, primært på norsk sokkel.

Bokfører milliardgevinst - i dollar

Aker Solutions opplyser at selskapet fortsatt forventer en egen omsetning i 2022 på rundt 38 milliarder kroner, hvorav Subsea-segmentet ventes å omsette for rundt 13 milliarder (før fusjonen).

Etter transaksjonen vil Aker Solutions eie 20 prosent av samarbeidet, samt en betydelig virksomhet bestående av EMM- and Renewables & Field Development. Denne driften alene ventes å levere omsetning på rundt 25 milliarder kroner i 2022.

Røkkes oljeserviceselskap vil bokføre en gevinst på en milliard dollar når avtalen er i boks.

Transaksjonen verdsetter Aker Solutions subseavirksomhet til 1,4 milliarder dollar. Til sammenligning var markedsverdien i Aker Solutions 1,8 milliarder dollar, eller 17,8 milliarder kroner, ved stengetid på Oslo Børs mandag.

Analytiker Tommy Johannessen i SpareBank 1 Markets mener markedet helt klart har underestimert verdien på Aker Solutions’ subseavirksomhet.

– I mine øyne er det en kjempedeal. Aker Solutions får en høy verdsettelse, og de får samtidig frigjort kontanter. Både fra transaksjonen og fra det sammenslåtte selskapet når avtalen går i boks. Det gir økt utbyttekapasitet, sier analytikeren til Finansavisen.