<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukraina kan gå tom for ammunisjon

Norge er én av NATOS bidragsytere med våpen og ammunisjon til Ukraina. Snart kan lagrene nå kritisk lavt nivå.

Publisert 13. des. 2022 kl. 16.07
Oppdatert 13. des. 2022 klokken 16.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
KRITISKE NIVÅER: Med en Stinger MANPAD er en ukrainsk soldtat i tjeneste. Nå nærmer landet seg en kritisk grense for ammunisjonsbeholdningen. FOTO: NTB

I to måneder har Russland rettet massive angrep mot Ukrainas kraftnettverk med mål om å desimere kraftproduksjon-og leveranser av energi. Men Ukraina står imot med det de har.  5. desember tok Ukrainas luftvernsystemer ned 7 av ti russiske missiler.

Den innbitte motstanden koster, i form av stadig synkende ammunisjonbeholdning, melder Financial Times.Nå ber ukrainske myndigheter om flere moderne Nato-standard bakke-til-luft-systemer.

Talsmann for ukrainas luftforsvar, Yuriy Ignat, sier ifølge Financial Times at de risikerer gå tomme nå som Russland sender bølger med hundrevis av missiler mot Ukraina. 

Generalmajor Kyrylo Budanov, sjef for Ukrainas militære etterretning, sa forrige uke at Russland også tømmer sitt lager av presisjonskryssermissiler - en vurdering som deles av mange vestlige analytikere.

Da Russland innledet sine omtrent ukentlige luftangrep mot Ukrainas kritiske infrastruktur den 10. oktober, meldte Ukraina at de skjøt ned bare 54 prosent av innkommende missiler og droner.

23. november ble 76 prosent av russiske missiler skutt ned, men skadene på et skjørt kraftnett var omfattende nok til å forårsake landsomfattende strømbrudd.

Taktisk dobling

Nå er midlertidig ammunisjons- og reservedelsbeholdningen til S300- og Buk-systemene i Ukrainas luftvern stadig synkende.

Siden S300 og BUK er gamle systemer med sin opprinnelse fra gamle Sovjet, velger Ukraina å skyte to missiler mot hvert innkommende russisk missil, for å forbedre treffprosenten.

Ukraina kan ikke kjøpe inn mer av S300 og BUK, da de produseres i Russland.

Om ukrainske overflate-til-luft-systemer går tom for ammunisjon, kan det åpne luftrommet for tunge russiske bombefly som kan opererer i middels til stor høyde.

G7 lovet mandag å møte Ukrainas presserende krav til etterforsyning av militære kapasiteter.

Oleksiy Melnyk, tidligere oberstløytnant i det ukrainske luftvåpenet, nå direktør for tenketanken Razumkov i Kiev, sa at ukrainsk luftvern hadde gjort store fremskritt siden Russlands fullskala invasjon i februar.

–Men å forsøke å mene at Russland en dag vil gå tom for missiler - er sannsynligvis ikke en god strategi, sier han ifølge Financial Times.