<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Snakker til Musk med større bokstaver

Mens Elon Musk bruker all sin tid på Twitter, styrer Tesla mot tidenes verste børsår. Selskapet har ingen toppsjef, hevder flere aksjonærer.

Publisert 14. des. 2022 kl. 14.00
Oppdatert 14. des. 2022 klokken 15.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 487 ord
SAVNET: Tesla-aksjonærer etterlyser Elon Musk. Foto: Iván Kverme

Tesla styret mot sitt verste år på børs noensinne, og etter tirsdagens fall på 4 prosent er aksjen ned over 54 prosent så langt i 2022 – nesten det dobbelte av Nasdaq.

Samtidig har Elon Musk brukt det meste av tiden sin på Twitter siden overtakelsen ble fullført i høst, og murringen blant Tesla-aksjonærene om toppsjefens manglende fokus er nå i ferd med å bli mer høylytt, skal vi tro Wall Street Journal

«Tesla har ingen toppsjef i dag», tvitret ledende partner Gary Black i Future Fund mandag, på en dag der aksjen falt over 6 prosent. Fondet sitter på Tesla-aksjer for rundt 50 millioner dollar.

«Markedet stemte i dag for at varemerket Tesla har blitt negativt påvirket av Twitter-dramaet. Elbilkjøpere var tidligere stolte over å kjøre sine Tesla-biler til venner eller vise dem frem i sine oppkjørsler», men nå skader Twitter-kontroversen varemerket Tesla, fortsatte han ifølge avisen.

Forventer å kutte Twitter-tid

Sist helg kom Elon Musk eksempelvis med kritikk av Twitters tidligere sikkerhetssjef, mens han også tok til orde for rettslig forfølgelse av USAs smittevernsjef Anthony Fauci. 

«Hvem driver Tesla fra dag til dag gjennom denne kritiske tiden for selskapet», tvitret Ross Gerber, en av selskapets trofaste støttespillere, i retning Tesla-styret mandag.

«Det er overhodet ikke noe galt med Tesla. Bortsett fra at toppsjefen jobber for et annet selskap. Tesla fortjener uten tvil en fokusert toppsjef, og det ville være til hjelp å vite hva Elons planer er», fortsatte han.

Under en rettssak om sin kompensasjonspakke i Tesla sist måned uttalte Musk ifølge Wall Street Journal fra vitneboksen at han forventer å kutte tidsbruken på Twitter, og finne en som kan drive selskapet over tid.

Er ikke lenger verdens rikeste

Stigende resesjonsfrykt og kostnadspress fra høy inflasjon har tynget Tesla-aksjen de siste månedene, og Tesla har sett seg nødt til å skalere ned leveransene av biler. Siden Musk overtok Twitter har aksjen falt 28 prosent frem til tirsdag, da den sluttet på sitt laveste på over to år.

Kursfallet i Tesla har også strippet Musk for tittelen verdens rikeste , som nå er overtatt av luksusvare-magnaten Bernard Arnault. Bloombergs milliardærindeks viser onsdag en nettoformue for Arnault på 171 milliarder dollar, mot 164 milliarder dollar for Musk.

«Tesla vil bli kjempebra på lang sikt, men har ikke kontroll på det makroøkonomiske tidevannet. Jeg vil forsikre om at Tesla-aksjonærer drar nytte av Twitter på lang sikt», tvitret Musk ifølge avisen tirsdag – uten å utdype.

Goldman tar ned kursmålet

Goldman Sachs er onsdag ute med en Tesla-analyse hvor kjøpsanbefalingen beholdes, men kursmålet senkes fra 305 til 235 dollar. 

Analytiker Mark Delaney bekymrer seg for Twitter-dramaet, men peker ifølge Nyhetsbyrån Direkt også på en stadig voksende tilbudsside i elbilmarkedet og en høyere sannsynlighet for at etterspørselen etter elbiler vil falle med konjunkturene.

Tesla endte på 160,95 dollar etter tirsdagens fall, og Delaney ser dermed en oppside på 45 prosent.