<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hvitvarekjempe forlater Russland

Whirlpool selger den russiske virksomheten sin for 220 millioner euro til den tyrkiske produsenten Arcelik.

Publisert 17. jan. 2023 kl. 13.14
Oppdatert 30. jan. 2023 klokken 11.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 222 ord
FERDIG: Hvitvareprodusenten Whirlpool selger virksomheten sin i Russland.  Foto: Bloomberg

Den amerikanske hvitvareprodusenten Whirlpool har gått med på å selge hele sin russiske virksomhet til Arcelik, et tyrkisk produsent som står bak merker som blant annet Beko og Grundig. 

Verdien på avtalen blir oppgitt til 220 millioner euro, nesten 2,4 milliarder kroner, og vil bli betalt i løpet av de neste ti årene. 

Salget inkluderer Whirlpools produksjonslokaler i i Lipetsk og salgsorganisasjonen i Moskva, i tillegg noen salgskontorer i Kasakhstan og et par andre land. Det er også ventet at amerikanerne må ta et tap på mellom 300 og 400 millioner dollar i andre kvartal i forbindelse med avtalen, skriver Bloomberg.

Kuttet guidingen

Whirlpool kuttet i april i fjor forventningene for året og kunngjorde samtidig at de ville ha en strategisk gjennomgang av driften i Europa, Midtøsten og Afrika. På dette tidspunktet hadde Whirlpool omtrent 2.500 ansatte i Russland, hovedsakelig ved anlegget deres i Lipetsk. 

Ifølge Bloomberg sto den russiske driften for rundt 6 prosent av hvitvareprodusentens omsetning i EMEA-regionen (Europa, Midtøsten og Afrika) i løpet fjorårets tre første måneder – det vil si rundt 65 millioner dollar av en omsetning på cirka 1,1 milliarder. 

Salget av den russiske virksomheten forventes å bli fullført i tredje kvartal, og Whirlpool blir da det seneste vestlige selskapet som forlater Russland etter deres invasjon av Ukraina. Tidligere har selskaper som McDonald's , Mercedes-Benz, Bellona, Danone og Jotun solgt seg ut eller forlatt virksomheten sin i Russland.