<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flytende kraftverk sendes til Ukraina

Kraftverkskip som i første omgang skal levere strøm nok til 1 million ukrainere, er nær ved å kunne starte opp sine generatorer.

Publisert 26. jan. 2023 kl. 16.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 252 ord
KRAFTVERKSKIP: Nylig ble det undertegnet avtaler for å finansiere leasingen av skip som kan generere 500 megawatt elektrisitet utenfor kysten av Romania og Moldova. FOTO: Karadeniz Holding

Det tyrkiske selskapet Karpowership nærmer seg en avtale med Ukraina om leveranser av strøm fra flytende kraftverk, såkalte kraftverkskip.

Ukrainske JSC Energy har ifølge The Telegraph tegnet en avtale med Karpowerships eierselskap, Karadeniz Holding, om finansene rundt leasingen av skip som kan produsere 500 megawatt strøm, nok til å forsyne 1 million ukrainere. 

Karpowership eier og driver 36 kraftverkskip med en samlet kapasitet på 6000 megawatt. Flere europeiske land har ifølge avisen vært i samtaler med selskapet, for å sondere mulighetene for å levere 2000 megawatt til Ukraina som sliter med et stort kraftunderskudd.

For øyeblikket har Karpowership kraftverkskip i drift i Afrika, Brasil, Indonesia og Irak. Selskapet har flere skip som kan levere fra 30 megawatt og opp til 470 megawatt som kan settes i drift i Svartehavet innen 30 dager.

Skipene generer kraft ved hjelp av turbiner som har flytende naturgass, fyringsolje med lavt svovelinnhold eller biodiesel som drivstoff. Kraftverkskipene skal skal fortøyes utenfor Moldova og Romania og kobles på Ukrainas nasjonale strømnett.

– Ukrainas energisystem har vært utsatt for 12 massive russiske angrep, noe som har resultert i skade på infrastrukturen til landets kraftproduksjon og ført til strømmangel. Mens krigen pågår, er det ikke mulig å bygge nytt for å gjenopprette tapt eller redusert produksjonskapasitet, så vi må se etter innovative løsninger, sier Vitaly Butenko, adm. direktør i Energy Company of Ukraine (ECU) til The Telegraph.