<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ingen olje før pengene er på konto

Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA krever forskuddsbetalt i kontanter, varer eller tjenester. Betalingen må være mottatt før landet slipper oljen.

Publisert 30. jan. 2023 kl. 15.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord
KREVER FORSKUDD: Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: NTB

Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA strammer inn på kjøpsbetingelser etter en månedslang eksportstans, og krever forskuddsbetalt før lasting i enten kontanter, varer eller tjenester, går det frem av dokumenter sett av Reuters

Og betalingen må være mottatt av Venezuela før landet slipper oljen.

Økonomisk skakkjørt

Den ferske toppsjefen Pedro Tellechea innførte betingelsene tidligere denne måneden, etter å ha gjort en større gjennomgang av salgskontraktene. Ifølge interne dokumenter og tre kilder med kjennskap til saken fikk selve ordren om gjennomgangen skip som hadde begynt lastingen til å trekke seg unna.

Pr. 27. januar ventet i alt 28 skip, inklusive 21 supertankere, ved PDVSAs havner for å laste hele 45 millioner fat olje og oljeprodukter til eksport. Ifølge overvåkningstjenesten TankerTrackers.com hadde ytterligere fire skip lastet fra seg og ventet på tillatelse til å dra.

MÅ BETALE FØRST: Venezuelas oljekunder. Foto: NTB

I en kontrakt Reuters har sett forklarer PDVSA de nye betingelsene med at forskuddsbetalingen setter selskapet «i en gunstig posisjon fordi den vil sikre essensielle inntekter som kan løse den økonomiske situasjonen» i landet der inflasjonen landet på 234 prosent i fjor.

Cuba, Iran og Kina

Kjøpere får nå mindre enn 30 dager på seg til å fullføre bankoverføringer eller å gjøre opp utestående gjeld.

I tilfellet swap-avtaler der det tilknyttede oljesalget overstiger verdien av varene eller tjenestene, må Venezuela motta ethvert utestående «in kind» før landet kan godkjenne den neste lasten. Nyhetsbyrået understreker at selv langsiktige kjøpere må betale fullt ut i kontanter før oljen kan leveres. 

Så langt i januar har swap-kontrakter med cubanske Cubametales og iranske Naftiran Intertrade vært blant de få operative. En kontrakt med Chevron om tilbakebetaling av gjeld har ikke blitt påvirket, og ei heller en lignende kontrakt med Kina.

Siden lastingen ble suspendert tidlig i januar, har bare én av PDVSAs nye kunder, Hangzhou Energy, fått lov til å gjenoppta lastingen i kjølvannet av at partene nylig ble enige om en 12-måneders forlengelse.

Én av kildene opplyser til Reuters at andre kontrakter er under en siste gjennomgang og bør bli godkjent snart.