<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjempet mot topplønner – får nye millioner

Folketrygdfondet kjempet mot høye lederlønninger mens Olaug Svarva jobbet ti år som investeringssjef og 12 år som toppsjef. Nå får hun nye millioner i honorarer. 

Publisert 21. juni 2023 kl. 17.53
Oppdatert 22. juni 2023 klokken 16.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
STYREGLAD: Styreleder i DNB, Olaug Svarva, som også sitter i styret i Freyr vil få ytterligere millioner i honorarer.  Foto: Iván Kverme

Batterisatsingen Freyr har fått staten til å stille opp med 4 milliarder kroner i lånegarantier til bygging av batterifabrikk i Mo i Rana. Hittil har staten betalt ut 203 millioner kroner i statlig finansiering.

Pengene kommer godt med. Tidligere i år har Finansavisen skrevet at Freyr-styret ble i fjor belønnet med ikke mindre enn 60,2 millioner kroner i honorar bare for å sitte i styret i selskapet. 

Tirsdag avholdt Freyr generalforsamling i Luxembourg. E24 skriver at selv om under halvparten av aksjonærene var representert, så var det nok til å vedta store styrehonorarer og opsjonspakker. Avisen skriver at disse skal være verdt flere titalls millioner kroner.

Toppledelsen og styreleder skal ifølge E24 ha blitt tildelt aksjer og opsjoner i stor stil. Det anslås at styrehonorarene har en verdi på 30 millioner kroner. 

Var knallhard mot høye lønninger

I styret sitter Olaug Svarva, som fra 1991 til 2001 var investeringsdirektør i Folketrygdfondet. Dette var en periode der fondet, med daværende toppsjef Tore Lindholt, markerte seg knallhardt mot høye lederlønninger.

Etter en kort tid i SpareBank 1 Gruppen gikk Svarva tilbake til Folketrygdfondet i 2006. Hun var sjef for samfunnets vaktbikkje mot høye lederlønninger i 12 år frem til 2018.

Nå anslås det at Svara vil få 145.000 dollar, tilsvarende nå 1,6 millioner kroner, i kontanter og at opsjonene er verdt ytterligere 1,6 millioner. Altså godtgjørelser for over tre millioner kroner til det nåværende styremedlemmet i Freyr og styrelederen i DNB. 

Det fremgår av årsrapporten til DNB at de ga 1,15 millioner kroner til Svarva i godtgjørelser i 2022.